Helicobacter pylori е бактерия, която живее в стомаха и присъства в около половината от световното население. Може да причини проблеми като язви и рак на стомаха.

За щастие има лечения, които могат да убият бактериите и да излекуват рани. Но може да отнеме няколко седмици за пълно лечение на инфекцията.

1. Антибиотици

Антибиотиците са лекарства, които помагат за спиране на инфекции, причинени от бактерии. Те могат или да убият бактериите (бактерицидни), или да ги предпазят от копиране и възпроизвеждане (бактериостатични).

Прекомерната употреба на антибиотици обаче е довела до това, че някои бактерии се превръщат в „супербактерии“. Тези супербактерии се променят, така че антибиотиците вече не действат върху тях.

Това прави по-трудно лечението на инфекция с H. pylori и може да доведе до повтарящи се язви или рак на стомаха. Степента на ерадикация е най-висока, когато антибиотиците се комбинират с киселинни редуктори и естествени лекарства.

2. Киселинни редуктори

Редукторите на киселинността са добър начин да намалите стомашната киселина и да намалите вероятността от пептична язва или гастрит. Антиацидите, H2 блокерите и инхибиторите на протонната помпа (PPI) могат да бъдат ефективни за намаляване на стомашната киселина и предотвратяване на симптомите.

Те обикновено са безопасни за повечето хора, но ако имате медицинско състояние, като сърдечна недостатъчност или високо кръвно налягане, говорете с Вашия лекар, преди да ги използвате.

В допълнение, някои антиациди съдържат алуминиев хидроксид и магнезиев карбонат, така че прочетете внимателно етикета. Това може да причини камъни в бъбреците, особено ако приемате тези лекарства за други състояния.

Пробиотиците също са чудесна добавка, която можете да приемате с вашите лекарства за намаляване на киселинността. Те са безопасни за повечето хора и могат да ви помогнат да направите лечението си по-поносимо. Те също могат да помогнат за унищожаването на бактериите.

3. Промени в начина на живот

Бактерията Helicobacter pylori е най-честата причина за стомашно заболяване и дълготрайни усложнения като пептична язва, рак на стомаха и лимфом, свързан с лигавицата. Също така може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци и анемия.

Може да причини пареща или болезнена болка в долната част на стомаха и горната част на корема. Обикновено се подобрява с лечение.

Диетата, която ядете, може да повлияе на броя на бактериите в стомаха ви и вида на бактериите, които имате. Важна е здравословната, балансирана диета, която ограничава наситените мазнини, трансмазнините, холестерола, натрия, червеното месо, сладките и подсладените напитки.

4. Естествени лекарства

Доказано е, че определени естествени лечения са ефективни срещу H. pylori и дори могат да ви помогнат да премахнете завинаги бактериите от стомаха си.

Пробиотиците (които са добри бактерии, които живеят в червата) могат да помогнат за намаляване на страничните ефекти на антибиотиците и да увеличат шансовете ви за завършване на лечението. Има също доказателства, че приемането на пробиотици преди или след стандартно лечение с H. pylori може да подобри степента на ерадикация и да намали риска от развитие на свръхрастеж на дрожди в стомаха.

Берберинът, вещество, извлечено от берберис и златни тюлени, може да блокира ефлуксните помпи, които H. pylori използва за изхвърляне на антибиотици от клетките си. Той може също да инхибира уреазата, която е ключов химикал, който позволява на H. pylori да се придържа към клетъчните стени на стомаха и да расте.

Доказано е, че група естествени агенти, включително бисмут, мастикова гума и масло от риган, ефективно унищожават бактериите при някои хора, без да ги излагат на рисковете, свързани с антибиотиците. Този подход може да бъде безопасна и жизнеспособна алтернатива за много пациенти, които избират да не приемат антибиотици, и е идеален вариант за тези, които търсят терапия без рецепта.

Най-важното след лечение да направите и детокс. тъй като унищожените бактерии са оставили много токсини в тялото ви и трябва да бъдат изчистени. Препоръчваме ви чай за детоксикация Лактеса Детокс, защото силата на билките е безспорна за усвояване от всеки организъм.

Тъй като лечението на инфекция с H pylori става все по-трудно поради резистентност към антибиотици, много лекари търсят нови подходи.

Провеждат се редица проучвания върху алтернативни възможности за лечение за премахване на H pylori, като естествени или билкови лечения и растителни полизахариди (като семена от касис). Те включват и употребата на пробиотици – храни или добавки, които съдържат Bifidobacterium и Lactobacillus – които правят стомаха и стомашно-чревния тракт по-малко гостоприемни за бактериите.

Друг обещаващ вариант е двоен или троен комбиниран режим на инхибитори на протонната помпа (PPI) плюс калий-конкурентен киселинен блокер като vonoprazan. Тази стратегия наскоро получи одобрение в Съединените щати и може да опрости лечението на пациенти с H pylori.

Молекулярно базираното генотипно изследване на бактерията се оказа ефективен и удобен метод за идентифициране на резистентни щамове. Освен това има различни цитотоксични агенти, които са насочени към бактериалните геноми на H pylori. Някои от тези лекарства са рекомбинантни, което ги прави по-вероятно да бъдат безопасни и ефективни.

Едно такова рекомбинантно лекарство е уреаза B. Това съединение е първият рекомбинантен H pylori антибиотик, одобрен от FDA. Действа, като не позволява на бактериите да произвеждат азотен оксид, който е необходим за растежа и възпроизводството.

Ефикасността на лекарството е по-добра от тази на омепразол и амоксицилин, които са най-често използваните стандартни антибиотици за лечение на инфекция с H pylori. Въпреки това, лекарството може да причини странични ефекти като хепатотоксичност и гадене.

Терапията, базирана на рифабутин, е нов подход, който е одобрен от FDA на САЩ и може да подобри съгласието на пациентите с лечението. Redhill Biopharma наскоро представи Talicia, режим на базата на рифабутин, който включва омепразол и амоксицилин. Това е първият продукт на основата на рифабутин, който е одобрен в Съединените щати и трябва да повиши спазването на пациента от това лекарство.

В допълнение, молекулярно базирано генотипно изследване за антибиотична резистентност се изучава като стратегия за насочване на избора на лечение при пациенти с H pylori инфекции. Изчислено е, че антибиотичната резистентност се е увеличила повече от два пъти през последните години, което прави по-важно да се обмислят нови подходи за ликвидиране на инфекцията с H pylori.

Антибиотичната резистентност е основна пречка за успешното лечение на H pylori и е основната причина за неуспех на лечението. За да се справят с този проблем, учените търсят начини за подобряване на ефективността на режимите за ликвидиране чрез разработване на по-тесноспектърни антибиотици, ваксина или чрез подобряване на начина, по който се лекуват бактериите.

 

За да бъде трайно излекуването, след приема на атибиотици, то нека в менюто ви присъстват храни, които убиват Хеликобактер пилори https://100procenta.info/hrani-koito-ubivat-helikobakter-pilori/