Helicobacter pylori е бактерия, която причинява гастрит и язва на стомаха или дванадесетопръстника. Среща се при около половината от населението на света.

Много хора дори не знаят, че го имат, защото нямат никакви негативни здравословни симптоми. Но за тези, които го правят, лечението е много важно за предотвратяване на сериозни усложнения като язви и рак на стомаха.

1. Антибиотици

Антибиотиците са група лекарства, които лекуват бактериални инфекции. Те действат, като убиват бактерии или като блокират производството на протеини, което ги предпазва от възпроизвеждане и разпространение.

Някои антибиотици могат да се приемат през устата, докато други трябва да се инжектират или прилагат директно върху частта от тялото с инфекция. Лекарите използват различни антибиотици за лечение на редица състояния, включително стрептокок в гърлото и бронхит.

Те обикновено се приемат в продължение на няколко седмици и е важно да ги приемате точно както е казал Вашият лекар. Това ще помогне за намаляване на риска от антибиотична резистентност и ще гарантира, че вашата инфекция е напълно излекувана.

Първият антибиотик е открит случайно, когато е установено, че петно плесен може да произвежда пеницилин. Оттогава учените са създали много други видове антибиотици за лечение на голямо разнообразие от бактериални инфекции. Въпреки това, поради риска от резистентни към лекарства инфекции, новите антибиотици стават по-трудни и по-скъпи за производство и продажба.

Хеликобактер пилори се лекува с два или три антибиотика.

2. Инхибитори на протонната помпа

Инхибиторите на протонната помпа (PPI) намаляват производството на стомашна киселина чрез необратимо блокиране на ензим, наречен H+/K+ ATPase, известен също като протонна помпа. Тези лекарства се използват за лечение на много състояния, които се предизвикват от излишната киселина в стомаха или хранопровода, включително гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и киселини.

В допълнение, PPI могат да помогнат за излекуване на бактерията H. pylori, която причинява язви и рак на стомаха при някои хора. Те са ефективни при изкореняването на инфекцията при повечето хора със заболяването.

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези лекарства не са идеални за пациенти, които са приемали определени антибиотици в миналото, тъй като те може да са по-устойчиви на H. pylori от други.

3. Противовъзпалителни лекарства

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) намаляват болката, намаляват възпалението, понижават температурата и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. НСПВС могат да се приемат през устата или да се прилагат локално върху кожата.

Най-често срещаните НСПВС са аспирин, ибупрофен и напроксен. Тези лекарства блокират ензима циклооксигеназа от производството на подобни на хормони химикали, наречени простагландини.

Тези простагландини са една от основните причини за възпаление и дразнене в тялото. Когато НСПВС се използват продължително време, те могат да доведат до увреждане на стомашната лигавица и язви.

Рискът от кървене от пептична язва е по-висок при пациенти с H. pylori инфекция, които приемат НСПВС и ниски дози аспирин. Ерадикацията на Helicobacter pylori значително намалява този риск.

4. Естествени лекарства

През последните години беше доказано, че редица естествени лекарства намаляват броя на H. pylori, намаляват възпалението и затрудняват прилепването на бактериите към стомашните клетки.

Доказано е също, че някои природни лекарства инхибират химикал, който е от решаващо значение за оцеляването и развитието на бактериите в стомаха ви. Установено е също, че някои спомагат за балансирането на чревната ви флора, така че добрите бактерии да надхвърлят броя на лошите.

В допълнение към антибиотиците и лекарствата, намаляващи киселинността, много лекари препоръчват прием на пробиотици. Това е така, защото пробиотиците също могат да подобрят степента на ликвидиране, като балансират бактериалната флора в стомаха ви и намаляват възпалението.

Най-бързото излекуване от инфекция с хеликобактер пилори е с антибиотици, назначени по схема от вашият лекар.