От време на време тялото трябва да се детоксикира от натрупването на токсини, които се създават от нездравословни хранителни навици, лош избор на начин на живот и фактори на околната среда.

Ключът към здравословната детоксикация е диета, пълна със суперхрани. Те са богати на хранителни вещества и заредени с антиоксиданти и фибри, които насърчават детоксикацията.

Цвекло

Ярко червеният кореноплод (Beta vulgaris rubra) е суперхрана, която е пълна с хранителни вещества и подобряващи здравето свойства. Проучванията показват, че беталаиновите пигменти в цвеклото могат да увеличат бионаличността на азотен оксид (NO), като по този начин поддържат ендотелната функция и помагат за предотвратяване и лечение на патологии, свързани с намалена наличност на NO, като високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, възпаление и рак.

Известно е също, че цвеклото е детоксикатор на черния дроб, тъй като е доказано, че повишава активността на фаза 2 на детоксикация в черния дроб, като по този начин намалява и/или предотвратява натрупването на токсични химикали в тялото. Цвеклото е  отличен източник на магнезий, желязо и витамин С. Опитайте да добавите цвекло към салати или да изстискате сок от него и да използвате остатъчната каша (ще бъде розова!) за смутита, печива, като естествен оцветител за храна или приготвяне на вегански бургери. Ще ви хареса.

 Артишок

Артишокът е друга сила на хранителни вещества, които могат да подпомогнат детоксикацията. Неговите фитохимикали (като кверцетин, цинарин и силимарин) спомагат за засилване на функцията на черния дроб, което е от решаващо значение за елиминирането на токсините от тялото. Помагат за намаляване на възпалението, насърчават храносмилането на мазнините и инхибират растежа на бактериите.

Артишокът е с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, включително калций, желязо, калий, фолат, фосфор и витамин А. Може да се консумира варен, на пара, печен или дори суров. Зеленчукът е чудесен избор за вегетарианци и вегани, тъй като е богат на растителни протеини. Освен това е отличен източник на разтворими и неразтворими фибри и съдържа добро количество антиоксиданти, като лутеин, зеаксантин и каротеноиди.

Има висока ORAC стойност, което означава, че има силни антиоксидантни свойства. В резултат на това е доказано, че поддържа здравето на черния дроб и предпазва от оксидативен стрес. Отличен източник е на фолиева киселина и фибри, които помагат за загуба на тегло.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е основна част от почти всички диети за детоксикация, защото осигурява постоянен поток от хранителни вещества към тялото, които му помагат да елиминира токсините. Съдържа здравословно количество фибри, които забавят храносмилането, избягват резки скокове на кръвната захар, помагат за предотвратяване на запек и насърчават редовното изхождане. Той предлага витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за стимулиране на имунната система и намаляване на риска от сърдечни заболявания, висок холестерол и диабет.

Краставици

Краставиците са друга отлична храна за детоксикация, защото съдържат фитохелатини, които се свързват с тежките метали и други замърсители в тялото, като помагат на черния дроб да ги отстрани от системата. Те са чудесен източник на калий, витамин А и фибри. Яжте ги нарязани на салати или печени със зехтин, сол и черен пипер за лесна закуска.

Аспержи

Аспержите са мощен детоксикатор, тъй като поддържат естествените процеси на детоксикация на черния дроб, като насърчават разграждането на токсините в черния дроб. Те са чудесен източник на глутатион, който е известен със своите противоракови и антиоксидантни свойства. Добавете този универсален зеленчук към салати и ястия на пара за лесна детоксикация.

Зеленолистни

Зеленолистните и кръстоцветните зеленчуци са задължителни във всяка диета, но те особено подпомагат процеса на детоксикация на тялото. Те са пълни с различни витамини и минерали, включително витамин А, С, Е, К, фолат, калций, желязо, магнезий, калий и цинк.

Като кръстоцветни зеленчуци, броколите са пълни със сулфорафан, за който е доказано, че има редица ползи за здравето. Това включва поддържане на здрава имунна система, защита на белите дробове и борба с рака, наред с други неща. Това е вкусна добавка към всяка салата или може да се насладите с дип, като например хумус.

Кресон

Кресонът е един от най-мощните зеленчуци за детоксикация. Съдържа разнообразие от жизненоважни хранителни вещества и има много малко калории. Богат е на витамин С, витамин А, фолиева киселина, калций и магнезий. Той  съдържа редица фитохимикали, като изотиоцианати и глюкозинолати, които са известни със своите превантивни свойства срещу рак.

Скорошно клинично изпитване показа, че лиофилизираният екстракт от кресон, приеман няколко пъти на ден, значително инхибира активирането на канцероген, получен от тютюна, при пушачите на цигари, което предполага, че консумацията  може да помогне в химиопрофилактиката на рака. Освен това съединенията PEITC в кресон превръщат мастноразтворимите токсини във водоразтворими и им позволяват да бъдат екскретирани чрез нашата пот и урина.

Кръстоцветните зеленчуци и листните зеленчуци, включително кресонът, са основна част от здравословната диета. Те са с високо съдържание на витамини и минерали, особено желязо. Могат да помогнат за детоксикацията на черния дроб и да засилят имунната ни система. Съдържат сулфорафан, който помага на тялото да разгражда и елиминира токсините чрез блокиране на ензими, които насърчават оксидативното увреждане.

Месата от вътрешности, като черен дроб, бъбреци и сърце, са богати на хранителни вещества храни, които могат да подпомогнат процеса ви на детоксикация. Те са богати на витамини и минерали, особено на желязо, което е от съществено значение за преноса на кислород в тялото ви. Могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на инсулиновата резистентност.