Устойчивото хранене е не само благоприятно за нашето здраве, но и за околната среда. Една от важните стратегии е намаляването на влиянието на диетата върху околната среда чрез прилагане на устойчиви хранителни практики. Въпреки че не всеки е в състояние да направи пълен преход към вегетарианство или веганство, дори малките намаления в консумацията на животински продукти могат да имат значително въздействие.

Изборът на местни храни е една от стратегиите, която може да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък на нашата храна. Като предпочитаме местно произведени храни, намаляваме нуждата от дълги транспортни разстояния и това води до по-ниско количество парникови газове, произведени от превоза на храната. Освен това, купуването на сезонни храни ни помага да избягваме вносни продукти, което намалява и отпадъците, свързани с опаковката и преработката на храните, и ни позволява да спестим пари.

Устойчивото хранене включва и избягването на излишната консумация на храни, минимизирането на използването на пластмасови опаковки и опаковки за единична употреба, както и рециклирането на отпадъците, когато е възможно.

Съчетаването на здравословни хранителни избори с устойчиви практики е ключът към едно по-здравословно и отговорно отношение към храненето. Така можем да подобрим не само своето здраве, но и да направим положително влияние върху околната среда. Важно е да запомним, че дори малките действия се отчитат и имат значителен принос за постигането на устойчиви резултати.

Яжте повече зеленчуци

Яденето на повече зеленчуци може да подобри вашата диета по много начини. Те са с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на вода и фибри и осигуряват много основни хранителни вещества. Освен това яденето на зеленчуци помага за предотвратяване на пикове и спадове на кръвната захар, което може да доведе до глад.

Трябва обаче да внимавате, когато добавяте повече зеленчуци. Скорошно проучване в Университета на Алабама установи, че увеличаването на приема на плодове и зеленчуци не помага на хората да отслабнат, освен ако не намалите и калориите от други източници.

Опитайте да замените част от месото, сиренето, бялата паста и ориза в чинията си със задушени броколи, зелен фасул или тиквички. Също така дръжте под ръка зеленчуци за бърза закуска. Няколко пръчици моркови, резенчета краставица или шепа нарязани чушки могат да ви помогнат да получите препоръчителната дневна порция зеленчуци, без да добавяте твърде много калории.

Яжте повече бобови растения

Богатите на протеини бобови растения са богати на хранителни вещества храни, които могат да поддържат загуба на тегло и да ви помогнат да се чувствате сити. Освен това са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. Те са основна част от много растителни диети, но могат да се добавят към всякакъв вид храна.

Бобовите растения са източник на сложни въглехидрати, фибри и важни хранителни вещества като желязо, фолат, калий, цинк и магнезий. Те са чудесен заместител на месото, което е с по-високо съдържание на мазнини и холестерол.

Опитайте да включите една чаша варен черен боб, нахут или леща в диетата си. Една от тези храни осигурява 12 грама протеин и много фибри. Можете да си купите консервиран или сушен боб, но най-добрият начин да получите най-много ползи от бобовите растения е да ги приготвите у дома. Консервираният боб обикновено се консервира с натрий, но можете да намалите количеството сол, което ядете, като ги изплакнете преди сервиране.

Яжте повече здравословни мазнини

Мазнините във вашата диета са критични. Заедно с въглехидратите и протеините, те са част от група макронутриенти, които осигуряват на тялото енергия. Диетичните мазнини обаче получават лоша репутация като враг на отслабването, но когато се консумират умерено, здравословните мазнини ви помагат да се чувствате сити по-дълго и регулират хормоните на апетита, предпазват от сърдечни заболявания и подобряват усвояването на хранителни вещества. Потърсете здравословни мазнини като натурално фъстъчено масло, зехтин, авокадо и мазна риба.

Устойчивото хранене се фокусира върху избора на храна, който може да се поддържа във времето, без да навреди на околната среда или на хората, които зависят от нея за препитанието си.

Яжте сладко

Като не ядете твърде много калории от сладкиши или мазнини, можете да ги ядете умерено и пак да отслабнете. Изяждането на малко парче шоколадова торта или топка сладолед с ниско съдържание на мазнини ще намали калориите ви и няма да саботира диетичния ви план.

Когато ядете десерт, изберете нещо естествено сладко като плод. Той ще задоволи желанието ви за сладко и също така ще осигури здравословни фибри, растителни съединения и протеини, за да се чувствате сити и удовлетворени.

Диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и бобови растения ще ви помогне да консумирате по-малко калории на базата на месо и ще намали въздействието ви върху околната среда. Тези храни имат по-малко емисии на парникови газове от тези от добитъка и са богати на важни хранителни вещества.