Helicobacter pylori е вид бактерия, която може да причини стомашни язви и гастрит. Освен това е рисков фактор за рак на стомаха.

Лечението на тази инфекция обикновено включва антибиотици и редуктори на киселинността. Въпреки това, някои природни средства са показали, че са ефективни за унищожаването на тази бактерия.

1. Зелен чай

Зеленият чай се прави от листата и пъпките на растението Camellia sinensis. Не е ферментирал, което означава, че поддържа важни съединения, наречени полифеноли и кофеин.

Основните ползи за здравето от зеления чай идват от съдържащите се в него антиоксиданти, включително съединение, наречено епигалокатехин-3-галат (EGCG). Тези съединения предотвратяват увреждането на клетките и могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Освен това е доказано, че предотвратяват някои видове рак и помагат при лечението на някои видове диабет. Освен това е доказано, че зеленият чай подобрява здравето на мозъка и насърчава загубата на тегло.

Въпреки това е важно да се отбележи, че някои проучвания са установили, че зеленият чай може да причини увреждане на черния дроб. Това важи особено за хора, които са бременни или кърмят, или които имат чернодробно заболяване.

Доказано е, че зеленият чай може да потисне уреазната активност на Helicobacter pylori и да инхибира растежа му. По същия начин може да предотврати развитието на стомашно възпаление при животни, които са заразени с H. felis, преди да получат зелен чай.

2. Чай Oolong

Чаят Oolong е един от четирите основни вида чай и идва от растението Camellia sinensis. Той е по-малко популярен от зеления, черния и белия чай, но предлага набор от предимства за тези, които го пият редовно.

Чайовете Oolong са полуокислени, което означава, че съдържат полифеноли, които помагат за окисляването на мазнините и намаляването на нивата на холестерола. Освен това помага за регулиране на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето.

Редовното пиене на чайове улонг намалява възпалението и намалява риска от хронични заболявания. Чаят oolong е с високо съдържание на антиоксиданти, които насърчават цялостното здраве.

Чаят Oolong може да се приготви с различни вкусове и аромати в зависимост от нивото му на окисление, което го прави идеален избор за любителите на чай. Най-общо казано, колкото по-високо е нивото на окисление, толкова по-силен е вкусът и ароматът.

3. Черен чай

Черният чай е богат източник на антиоксиданти, които изхвърлят свободните радикали, токсините, които увреждат вашите клетки и допринасят за заболявания. Освен това намалява нивата на стрес, което предотвратява тревожността и депресията.

Освен това черният чай може също да помогне за регулиране на кръвното ви налягане и предотвратяване на сърдечни заболявания. Всъщност може дори да намали риска от инсулт.

Неговите противовъзпалителни свойства също могат да помогнат за облекчаване на хронична болка и възпаление в тялото. Може също така да ви помогне да отслабнете, ако се консумира в комбинация с правилна диета и упражнения.

Редовното пиене на черен чай може да помогне за предотвратяване на появата на диабет чрез намаляване на приема на захар. Освен това може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

4. Бял чай

Чаят може да ви помогне да отслабнете, да укрепите имунната система и да предпазите от много заболявания. Той е пълен с полифеноли, антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, причинени от свободните радикали.

Белият чай, който се прави от млади пъпки и листа, е най-малко обработеният вид чай и има най-високите нива на естествени антиоксиданти, известни като полифеноли. Тези съединения са източникът на всички ползи за здравето на чая, включително противовъзпалителни свойства.

Друго предимство е способността му да засилва метаболизма ви, което ви помага да изгаряте мастните клетки и да насърчавате загубата на тегло. Той също така помага за защита на черния дроб от токсини, като подобрява неговата функция.

Антиоксидантите в белия чай, особено катехините като епигалокатехин галат (EGCG), също са показали, че инхибират растежа на Helicobacter pylori, бактерия, която причинява стомашни язви. Също така може да бъде от полза за предотвратяване на сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалението, отпускане на кръвоносните съдове и насърчаване на здравословни нива на холестерол. Освен това може да помогне на мозъка ви да получи повече успокояващи химикали, като GABA, серотонин и допамин.