Бактерията Helicobacter pylori е често срещан вид инфекция, която причинява стомашни язви. Свързва се и с гастрит и рак на стомаха.

Някои проучвания показват, че някои растителни екстракти могат да убият бактериите на пилори и да потиснат растежа им. Тези растения могат да помогнат за намаляване на симптомите на инфекции на пилори, като подуване на корема, киселини и болка.

Джинджифил

Джинджифил (Zingiber officinale) е билка, която се използва за лечение на храносмилателни проблеми от хиляди години. Той е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за справяне с възпалението и увреждането на тялото ви от свободните радикали.

Може да намали подуването и газовете, причинени от ферментация или запек, както и да облекчи гаденето и менструалните спазми. Това е безопасна и ефективна естествена алтернатива на нестероидните противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен или мефенамова киселина.

Няколко изследвания показват, че ежедневният прием на джинджифил може да укрепи имунната ви система и да подпомогне реакцията на тялото ви към инфекции. Освен това помага в борбата с възпалението, което може да причини хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет.

 

Terminalia chebula – Харитаки

Билките могат да се използват за лечение на хеликобактер пилори, без да са необходими лекарства с рецепта. Тази бактерия причинява много проблеми.

Terminalia chebula, известна още като Haritaki, е важна билка, която може да се използва за лечение на тази инфекция. Изследванията показват, че може да намали силата на тази бактерия и следователно да помогне за облекчаване на симптомите.

Установено е също, че е ефективен при намаляване на нивата на холестерола. Освен това е установено, че има противовъзпалителни свойства и може да предотврати образуването на плаки в артериите. Освен това може да бъде полезно за пациенти, страдащи от болки в гърдите поради сърдечно заболяване.

Мащерка

Мащерката е много универсална билка, която може да се използва за овкусяване на храна и приготвяне на напитки. Може да се използва и като лечебно растение за лечение на определени здравословни проблеми.

Приемането на мащерка може да помогне за облекчаване на симптомите на Helicobacter pylori като болка, треска и кашлица. Може също така да помогне за намаляване на възпалението на стомаха.

В допълнение към мащерката, други билки, за които е известно, че имат антибактериални свойства, включват джинджифил, прополис и мастика. Въпреки това, няма много изследвания, които да показват дали тези билки наистина могат да изкоренят H. pylori от тялото. Струва си да обсъдите това с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да решите кои билки са най-подходящи за вашите уникални нужди и цели.

Алое вера

Алое вера е често срещано билково лекарство, което се използва за лечение на кожни заболявания и други здравословни проблеми. Може да се прилага локално за заздравяване на рани, охлузвания и псориазис.

Това е добър избор за хора, които страдат от ГЕРБ, киселини или други храносмилателни разстройства, тъй като е с ниска токсичност. Също така може да облекчи гаденето и повръщането.

Добра идея е да избягвате пероралния прием на алое вера, ако приемате дигоксин или диуретици, защото това може да понижи нивата на калий в тялото ви. Това може да попречи на усвояването на вашето лекарство.

 

Корен от женско биле

Коренът от женско биле съдържа съединения, които могат да намалят възпалението и да помогнат при лечението на много състояния. Може също да облекчи киселинен рефлукс и други храносмилателни проблеми.

Освен това се смята, че коренът от женско биле помага за предотвратяване на пептични язви, причинени от бактерия, наречена H. pylori, която често се лекува с антибиотици.

Проучванията показват, че екстрактът от глициризин от корен от женско биле също може да помогне при екзема, което е хронично кожно заболяване, което причинява сърбеж и дразнене. Коренът от женско биле също помага за понижаване на нивата на холестерола.

 

Черен кимион

Черните семена, наричани още nigella sativa, са често срещана подправка, използвана в индийската и средиземноморската кухня. Използват се сушени, за да придадат вкус на къри, зеленчуци и варива.

Nigella sativa е противовъзпалително средство, което може също да помогне за облекчаване на симптомите на сенна хрема и да подобри кожни заболявания като екзема. Това е имуностимулатор, който може да увеличи способността на тялото ви да се бори с бактерии, вируси и паразити.

Може също така да помогне при лечението на хеликобактер пилори, бактерията, която причинява гастрит и стомашни язви. Доказано е, че инхибира способността на бактерията да се разпространява в храносмилателния тракт и да намалява възпалението.