Билките са чудесно средство за укрепване на имунитета. Те са пълни с основни витамини и минерали, които помагат на тялото ви да се бори с болестите.

Билките имат и антибактериални свойства, което ги прави мощен имуностимулатор. Ето няколко билкови рецепти, които можете да опитате, за да сте здрави тази зима.

Ехинацея

Ехинацеята е популярна билка, която много хора използват като добавка за предотвратяване и лечение на настинки, грип и други инфекции. Смята се, че стимулира имунната система и може да помогне на болен човек да се възстанови по-бързо.

Може да се използва и за лечение на рани и намаляване на възпалението. Установено е, че увеличава броя на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите и подпомагат заздравяването.

Но ефективността на ехинацеята като лечение на настинка или грип не е тествана върху хора и изследванията върху способността на билката да засилва имунитета са ограничени.

Най-добре е да говорите с вашия лекар, преди да вземете ехинацея или други добавки. Той или тя може да ви каже дали може да повлияе на други лекарства, които приемате и колко да приемате.

Астрагал

Астрагалът е мощен корен, който се използва за укрепване на имунната система от хиляди години. Той предпазва имунната система от големи атаки, прави я по-интелигентна и по-силна при справяне с чужди вещества и е пълна с антиоксиданти, които помагат на клетките да се защитят срещу увреждането на свободните радикали.

Като адаптоген, той стимулира надбъбречната система и управлява хормоналния отговор на организма към стреса. Билката също така повишава производството на бели кръвни клетки.

Той е естествен диуретик и може да понижи кръвното налягане и да отпусне кръвоносните съдове. Проучванията показват, че може също да подобри белодробната функция и да понижи нивата на холестерола.

Проучване от 2013 г. установи, че приемането на астрагал може да намали риска от инфекции на горните дихателни пътища при хора с нефротичен синдром (здравословни проблеми, свързани с увреждане на бъбреците). Необходими са обаче още изследвания.

Джинджифил

Джинджифилът е корен, който може да се консумира по различни начини. Пиенето му като чай, приемането му като инжекция или добавянето му към рецепти може да помогне в борбата с болестите и да подобри общото здраве.

Той също така засилва функцията на мозъка и помага за защитата му от увреждане от свободните радикали. Той постига това чрез намаляване на възпалението и защита на клетките от оксидативен стрес.

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на джинджифила могат да предпазят от редица състояния, включително депресия, болест на Алцхаймер, тревожност, деменция и сърдечни заболявания.

Въпреки това, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, лекарства за диабет или високо кръвно налягане, говорете с Вашия лекар, преди да използвате джинджифил.

Гореща чаша чай от джинджифил може да затопли тялото ви и да увеличи производството на бели кръвни клетки, което е ключова функция на имунната система, която предотвратява инфекцията и намалява възпалението. Ето защо това е толкова популярно домашно лекарство за кашлица и настинка. Може да се използва и за лечение на различни храносмилателни проблеми, като гадене и подуване на корема.

Бъз

Ако искате да добавите някаква билкова подкрепа към имунната си система, бъзът може да е добър избор. Често се използва в билкови лекарства за настинки и грип, а изследванията показват, че има антивирусни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства.

Въпреки това, като всяка хранителна добавка, не забравяйте да се консултирате с вашия медицински специалист, преди да започнете да приемате нови добавки, включително бъз. Тази билка може да взаимодейства с определени лекарства, включително кортикостероиди, диуретици и лаксативи.

Освен че е популярно билково лекарство за имунитет, се смята, че бъзът подобрява здравето на сърцето. Неговите антиоксидантни свойства могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане, холестерола и нивата на кръвната захар.

Докато някои хора са чувствителни към цианогенните гликозиди в суровите плодове от бъз, готвенето ги деактивира, което ги прави безопасни за консумация. Поради тази причина много магазини за здравословни храни продават сушени плодове.

Ето няколко билкови рецепти, които могат да помогнат за подобряване на имунната система:

  1. Чай от ехинацея и имел: Ехинацеята има антибактериални и антивирусни свойства, а имелът има стимулиращ ефект върху имунната система. За да направите чая, добавете по една чаена лъжичка от всяка от билките в кипяща вода и оставете да кисне 10-15 минути.
  2. Чай от босилек и мащерка: Босилекът и мащерката имат антиоксидантни свойства и могат да помогнат за борбата със свободните радикали в тялото. За да направите чая, добавете по една чаена лъжичка от босилек и мащерка в кипяща вода и оставете да кисне 5-10 минути.
  3. Чай от зеленчукови корени: Зеленчуковите корени, като лук, моркови и целина, съдържат витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряване на имунната система. За да направите чая, нарежете корените на малки парчета и ги варете в кипяща вода за около 10 минути.
  4. Чай от мащерка, мащеранка и коприва: Мащерката, мащеранката и копривата съдържат витамини и минерали, които подпомагат имунната система. За да направите чая, добавете по една чаена лъжичка от всяка от билките в кипяща вода и оставете да кисне 5-10 минути.
  5. Чай от мента и лайка: Ментата и лайката имат успокояващ ефект върху нервната система и могат да помогнат за намаляване на стреса.