Прочистването със сок е краткосрочна диета, която изисква да пиете само плодове и зеленчуци за един до седем дни. Прочистването често е придружено от други здравословни практики, като йога или медитация.

Някои прочиствания със сок могат да бъдат форма на модифицирано гладуване, което може да доведе до глад и умора, ако не се извършва правилно.

Какви са ползите?

Пречистването със сок може да даде на тялото ви почивка от храни, които може да изтощават енергията ви, и може да помогне на храносмилателната ви система да се пренастрои.

Това може да бъде особено полезно, ако сте се хранили от скука, хранили сте се емоционално или сте правили не толкова идеален избор на храна. Като ограничите диетата си само до сок по време на прочистване, може да откриете, че е по-лесно да се откажете от тези нездравословни навици и да поемете контрол върху избора си на храна занапред.

Соковете също са добър източник на хранителни вещества, особено антиоксиданти. Смята се, че антиоксидантите предотвратяват и дори обръщат щетите, причинени от свободните радикали. Тези свободни радикали могат да причинят стареене и болести и се произвеждат от телата ни, както и от фактори на околната среда като замърсяване и радиация. Като консумирате богати на антиоксиданти храни като плодове и зеленчуци по време на прочистване със сок, вие помагате за намаляване на щетите от свободните радикали и насърчавате здравето си.

Балансира метаболизма

Друго предимство на прочистването със сок е, че може да ви помогне да балансирате метаболизма си. Често, когато приемаме повече калории, отколкото тялото ни се нуждае, излишъкът може да се съхранява като мазнина. Течностите в соковете се абсорбират бързо и се използват като гориво, което помага да поддържате метаболизма си балансиран и да горите с оптимална скорост.

Много хора, които правят прочиствания със сок, твърдят, че изпитват чувство на освобождение и обновяване след завършване на програмата. Възможно е старите емоции да бъдат освободени от тялото по време на прочистване със сок, особено ако режимът на изцеждане на сок включва комбинации от плодове и зеленчуци, които съответстват на елиминационните органи на традиционната китайска медицина. Те включват черния дроб, бъбреците и далака.

Детоксикация

Пречистването със сок може да бъде чудесен начин за детоксикация на тялото и да му дадете почивка от преработени храни, сладки напитки и други токсични вещества, които са често срещани в нашето общество. Важно е обаче да запомните, че прочистването със сок не трябва да се разчита като дългосрочна стратегия за отслабване или лечение на болест. В соковете липсват протеини, здравословни мазнини и жизненоважни витамини и минерали, като витамин B12, които се намират в пълнозърнестите храни. Разчитането само на сок не е устойчив начин за отслабване или подобряване на цялостното здраве и може да бъде особено трудно за хора, които се възстановяват от неправилно хранене.

Какви са страничните ефекти?

Прочистването със сок често се рекламира като начин за стартиране на загуба на тегло или насърчаване на детоксикацията. В действителност те не са дългосрочно решение и могат да имат някои сериозни странични ефекти. Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че прочистванията със сок са изключително ограничителни и често изискват участниците да пият само сок за определен период от време. Те обикновено не осигуряват достатъчно калории за поддържане на нормалните телесни функции и могат да доведат до чувство на глад, слабост, замаяност, дехидратация и умора.

Почистващите сокове обикновено са с високо съдържание на захар и не съдържат достатъчно количество фибри. Липсата на фибри може да доведе до проблеми с храносмилането, включително запек, подуване на корема и газове.

Докато някои хора достигат до загуба на тегло при прочистване със сок, това често се дължи на намален прием на калории и тегло на вода. След като прочистването със сок приключи, тези хора може да открият, че са си възвърнали цялото загубено тегло веднага щом възобновят нормалното си хранене (Henning, 2017).

Друго безпокойство е, че прочистването със сок може да причини дисбаланс на есенциалните мастни киселини, аминокиселини и въглехидрати. Това може да има отрицателно въздействие върху метаболизма и енергийните нива на тялото, както и върху функцията на мозъка.

В някои случаи прочистването със сок може също да бъде отключващ фактор за нарушени модели на хранене, като преяждане и пречистващо поведение. Това е така, защото прочистването със сок може да насърчи нездравословен фокус върху храната и размера на тялото, както и да ограничи видовете храни, които се консумират. Ако изпитвате някой от тези симптоми, важно е да потърсите подкрепа и да говорите с регистриран диетолог за насоки.

И накрая, известно е също, че натуралните сокове са с високо съдържание на оксалати, които могат да бъдат вредни за хора с бъбречни заболявания или генетично предразположение към развитие на камъни в бъбреците. Въпреки че ще е необходимо значително количество сок с високо съдържание на оксалат, за да има ефект, хората с тези състояния, трябва да избягват тези сокове, тъй като те потенциално могат да навредят на тялото. За да избегнете този риск, най-добре е да пиете само плодове и зеленчуци с ниско съдържание на оксалати по време на прочистване със сок или да опитате течен протеинов шейк или подобна опция за заместител на хранене, която съдържа адекватни количества оксалати.

Кое е най-доброто почистване със сок за мен?

Има много възможности за почистване със сок и е важно да изберете такъв, който отговаря на вашето здраве и физическа форма.

Най-добрият начин да определите кое прочистване е подходящо за вас е да се консултирате с регистриран диетолог или лекар. Те могат да ви помогнат да изберете прочистване, което е подходящо за вашите хранителни нужди, медицинска история, начин на живот и тип тяло.

Има популярни компании за студено пресован сок, които предлагат разнообразие от напитки за детоксикация, рестартиране и отслабване с планове, които варират от три до 10 дни. Техните сокове са без ГМО и използват техника на студено пресоване, за да осигурят цялост на хранителните вещества.

Но също добро решение е да си направите списък с рецепти, за да ви помогнат да създадете свои собствени сокове „направи си сам“ у дома.

Ако не сте запознати с изцеждането на сок, може да помислите да започнете с прочистване със сок, който включва смес от зеленчуци и плодове, за да улесните храносмилателната си система в процеса. Трябва да избягвате прочиствания, които разчитат на повече от 90 процента плодове, тъй като те могат да повишат нивата на инсулин и да доведат до глад за захар и наддаване на тегло.

Кое е най-доброто почистване със сок за вас?

Най-добрите почистващи сокове ще предлагат комбинация от различни храни и са направени от пресни, органични плодове и зеленчуци. Те ще осигурят достатъчно калории, за да отговорят на вашите хранителни нужди. Важно е да търсите сок за пречистване, който е студено пресован, а не пастьоризиран, за да осигурите най-високо качество на хранителни вещества и вкус. Почистването със сок също може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци, като ви позволява да използвате продукти, които са малко по-стари. Всъщност изследванията показват, че между 30 и 40 процента от плодовете и зеленчуците в Америка се изхвърлят, защото нямат незабавна употреба. Почистващите сокове ви позволяват да използвате тези зеленчуци, които са богати на витамини и минерали.

В допълнение към смесица от плодове и зеленчуци, идеалното прочистване със сок трябва да съдържа и малко протеини. Това ще помогне на тялото ви да се чувства сито и удовлетворено, като същевременно ще ви позволи да продължите да задоволявате нуждите си от протеини. Добра идея е да добавите някои здравословни мазнини като авокадо, ядки или семена към сместа, за да поддържате енергийните си нива и да помогнете на храносмилателната ви система да функционира правилно.

Прочистването със сок може да бъде чудесен начин да стартирате нова програма за здравословно хранене или бързо нулиране след уикенд на прекаляване с храна. Въпреки това, не се препоръчва като дългосрочна стратегия за отслабване или като заместител на редовните ви хранения. Това може да бъде много ограничаващо и лишава тялото ви от основни хранителни вещества. Най-добре е да говорите със здравен специалист, преди да започнете нов диетичен план, особено ако сте бременна, кърмите или имате основно здравословно състояние.

Ако обмисляте прочистване със сок, потърсете такива рецепти или такъв готов фреш, който предлага разнообразие от различни сокове, тъй като това ще позволи на тялото ви да се приспособи към промените. Освен това се опитайте да намерите почистващ сок, който се произвежда от компания с високи стандарти на производство и практики за безопасност. Потърсете сокове, които са органични и, ако е възможно, са били студено пресовани, за да се предотврати окисляването и да се запази хранителната цялост. Добра идея  еда не се подлагате на прочистване със сок твърде дълго и да слушате тялото си и да спрете прочистването, когато почувствате, че не ви дава желаните резултати.