Ако търсите естествени помощници за сън, има много билки, които можете да опитате. Някои са показали обещаващи резултати, но други може да не работят толкова добре за вас.

Ако имате основно медицинско състояние, което допринася за вашето безсъние, говорете със здравен специалист, преди да използвате билкови чайове или добавки. Трябва да намерите най-добрата комбинация от билки, за да възвърнете добрия сън.

Ашваганда

Билката ашваганда (Withania somnifera) е адаптоген, което означава, че помага на тялото да се справи със стреса. Установено е също, че подобрява съня и се използва в традиционната индийска медицина от хиляди години.

Ключът към ползите от ашваганда е, че тя помага да се спре пикът на кортизола в средата на нощта, което прави добрия сън толкова труден. Освен това подобрява качеството на вашия сън и ви помага да се събудите с чувство на освеженост.

Можете да приемате таблетки или капсули ашваганда с храна. Това позволява на тялото ви да абсорбира билката по-бавно, което е препоръчително.

Ако искате да опитате ашваганда, уверете се, че получавате висококачествен екстракт. Потърсете марка, която участва в тестове от трети страни. Това е чудесен начин да знаете, че това, което приемате, е чисто и не е смесено с други вещества, за да намалите цената му. И накрая, проверете дали дозировката, която приемате, е правилна за вашите нужди.

Калифорнийски мак

Известен със силните си седативни и успокояващи ефекти, калифорнийският мак (Eschscholzia californica) е отлична билка, насърчаваща съня. Билкарите често комбинират калифорнийски мак с пасифлора, маточина и други релаксиращи билки, за да поддържат проблеми със съня, свързани с тревожност.

Калифорнийският мак съдържа алкалоиди, които взаимодействат с GABA рецепторите, за да насърчат усещането за спокойствие и релаксация. Проучванията показват, че тези алкалоиди могат да повишат нивата на гама аминомаслена киселина (GABA) в мозъка, което ви помага да се отпуснете и да заспите по-лесно.

Традиционната употреба и изследванията със смесена употреба показват, че калифорнийският мак може да бъде полезен за подобряване на качеството на съня при някои индивиди, въпреки че са необходими клинични изпитвания върху хора, за да се потвърдят тези открития. Може също така да помогне за намаляване на безпокойството при хора с лека до умерена тревожност и да подобри съня при тези, които имат нарушения на съня, свързани с болка или раздразнителност.

Хмел

Хмелът отдавна се използва, за да помогне на хората да получат добър нощен сън.

Той също помага за намаляване на стреса, което помага за подобряване на съня. И дори може да понижат основната телесна температура, още една физиологична стъпка към съня.

Все пак трябва да се отбележи, че хмелът може да причини леко влияние върху естрогена, което потенциално може да попречи на някои хормонални лекарства, като противозачатъчни хапчета и хормонозаместителна терапия.

Хмелът се използва за лечение на безсъние, безпокойство, раздразнителност и нервност.  Но може да се приемат и при симптоми на менопауза, тъй като съдържа фитоестрогени.

 

Върбинка

Върбинката или вербената хастата е билка, която традиционно се използва за насърчаване на съня, без да причинява сънливост сутрин. Смята се, че билката има способността да стимулира освобождаването на невротрансмитерите допамин и серотонин, което в крайна сметка помага за намаляване на случаите на безсъние.

Билката има и седативни свойства, което я прави идеален избор за тези, които страдат от безсъние. Установено е също, че намалява депресията, тревожността и промените в настроението.

Тя е диуретик и противовъзпалително, поради което може да бъде полезна за тези, които страдат от храносмилателни проблеми. Също така е известно, че помага за успокояване на язви и може да бъде полезна за лечение на инфекции.

Синята върбинка или върбинката  е растение, което се използва от векове за лечение както на психични, така и на физически заболявания. Може да се използва за облекчаване на тревожност и стрес, както и при главоболие. Също така се казва, че е ефективен срещу стомашни проблеми, като диария.

 

Билкови комбинации могат да бъдат много ефективни при безсъние. Тук са някои от най-популярните комбинации:

  1. Лайка и валериана – това е една от най-ефективните комбинации за подобряване на съня. Лайката има успокояващ ефект, а валерианата помага да се намали тревожността и да се улесни заспиването.
  2. Лайка и мащерка – тези две билки имат успокояващи свойства, които могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността, което може да води до по-добър сън.
  3. Жен-шен и плодове на глог – тези две билки имат стимулиращи свойства, които могат да помогнат на тялото да се релаксира и да заспи по-лесно.
  4. Лайка, валериана и мащерка – това е мощна комбинация от успокояващи билки, която може да помогне за намаляване на стреса, тревожността и да улесни заспиването.
  5. Мащерка и магнезий – тези две добавки имат успокояващи свойства, които могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността, което може да доведе до по-добър сън.

Важно е да се обърне внимание на дозировката и да се консултира с лекар или специалист в областта на билковата медицина, преди да се започне да се използва комбинация от билки за безсъние.