Лечението на безсъние включва различни възможности. Най-добрият подход зависи от основната причина и тежестта на нарушението на съня, както и от медицинската история и предпочитанията на индивида. Най-важното е да се идентифицира основният проблем и да се обърне внимание на него възможно най-рано, казва д-р Джеймс Атариан, специалист по медицина на съня в Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк.

Медикаментите са най-често срещаното лечение за безсъние, въпреки че редица немедикаментозни лечения също могат да помогнат, включително хигиена на съня и промени в начина на живот. Медикаментите включват бензодиазепини (напр. диазепам, лоразепам), алпразолам, золпидем, езопиклон и рамелтеон.

Други терапии, като биофийдбек и хипноза, могат да ви помогнат да се научите да разпознавате и контролирате моделите си на сън. В едно проучване хората, които са получили този вид терапия, са имали по-добър сън и е по-малко вероятно да изпитат сънливост или раздразнителност през деня, отколкото тези в контролната група.

Упражнения, като йога и тай чи, могат да ви помогнат да се отпуснете и да се почувствате по-спокойни. Друг вариант е акупунктурата, която може да се използва за намаляване на стреса и облекчаване на болката.

Когнитивно-поведенческата терапия също е ефективно лечение за хронично безсъние, според Американския колеж на лекарите. Терапията включва обучение как да се отпуснете и да спите по-добре и може да подобри качеството на съня ви, да намали времето за събуждане и да повиши енергийните ви нива.

В допълнение, вашият лекар може да използва изследване на съня, за да наблюдава и записва активността на тялото ви през нощта. Тези тестове могат също да помогнат на Вашия лекар да разбере дали имате други медицински състояния, които засягат съня, като сънна апнея или синдром на неспокойните крака.

Лекарството може да бъде полезно и за краткосрочно лечение на безсъние, като например по време на пътуване или след стресиращо събитие. Приемането на лекарства за сън преди лягане може да ви помогне да заспите по-лесно и много хора усещат ефектите на лекарствата в рамките на един час след дозата им. Въпреки това, не забравяйте да обсъдите страничните ефекти на лекарствата за сън с Вашия лекар, преди да ги приемете.

Други лекарства може да са необходими за някои пациенти, особено тези, които имат сериозни или постоянни проблеми със съня. Антидепресантите и антипсихотиците могат да се използват за лечение на симптоми както на краткотрайна, така и на хронично безсъние, но те трябва да се предписват само на пациенти, които имат основно психично заболяване като депресия или тревожност.

Хипнозата е сравнително нов метод за лечение на безсъние.

Промяната на навиците за сън, като премахване на кофеина и алкохола от диетата, също може да ви помогне да получите по-спокоен сън. Добавянето на техники за релаксация, като прогресивна мускулна релаксация, също може да помогне.

Акупунктурата може да помогне на някои хора с безсъние, като стимулира специфични области на мозъка, които произвеждат предизвикващи съня химикали. Това може да намали стреса, което ви помага да заспите по-бързо и да спите по-дълго.

Може да опитате с масаж и медитация. Доказано е, че тези методи подобряват качеството на съня, нарушенията на съня и дисфункцията през деня. Масажната терапия е дори по-ефективна от някои лекарства за някои хора.

Билки при безсъние

Безсънието може да се лекува и е важно да се лекува, тъй като продължителното му присъствие може да доведе до редица проблеми със здравето и увеличаване на риска от развитие на психични и физически заболявания.