Какво увреждат паразитите?

889

Паразитите могат да увредят:

– сърдечно-съдовата система;

– стомашно-чревния тракт;

– пикочо-половата система;

– опорно-двигателната система;

– дихателната система;

– ендокринната система

– нервната система

– паразитите потискат имунитета на човешкия организъм и са причина за различни заболявания – от хемороиди до онкологични;

– паразитите нарушават дейността на всички органи и системи на човешкия организъм;

паразити в организма– паразитите водят до проблеми във функционирането на нервната система и до тежки психически отклонения;

– паразитите определят поведението на човека, като формират негативни навици;

Астмата често има паразитна природа, като причина за заболяването в тези случаи е чернодробният метил.

Стомашно-чревният тракт на онкологично-болните е препълнен със сухи екскрементални маси, което е подходяща среда за глисти.

Екземата и псориазисът се развиват от недостиг на силиций, тъй като паразитите го използват за своята жизнена дейност.

паразити в организма,Диария. Паразитите произвеждат хормоноподобни вещества, които причиняват загуба на натрий и хлориди, а това води до чести и редки изпражнения. Симптомите във вид на стомашно разстройство при паразитна инфекция са функция от дейността на паразита – а не опит на организма да се избави от присъстващата в него инфекция или при неправилно хранене.

Болки в ставите и мускулите. Паразитите могат да се придвижват в организма, като си търсят по-удобни места – например, в ставната течност и мускулите. Когато попаднат там, човек изпитва болка, за която често се смята, че е последица от артрит. Симптоми като болки и възпаления в ставите и мускулите също са резултат от травми на тъканите, причинени от някои паразити, или пък представляват имунна реакция на организма спрямо тяхното присъствие.

Алергия. Паразитите могат да дразнят, а понякога и да пробиват обвивката на червата. Това е възможно да активизира имунна реакция на организма във вид на производство на повишени дози еозинофили – един от типовете защитни клетки на организма. Еозинофилите са в състояние да възпаляват тъканите на организма, което води до алергични реакции. Паразитите предизвикват повишено производство на имуноглобулин Е в организма.

Кожни проблеми. Чревните паразити може да предизвикат копривна треска (уртикария), акне, екземи и други кожни реакции. Симптоми като язви по кожата, тупори, папиломи и дерматити може да бъдат резултат от наличието на най-прости микроорганизми.

Анемия. Някои видове чревни глисти се прилепват към лигавицата на чревния тракт и изсмукват хранителни вещества от там. Ако са в голямо количество, е възможно да се получи голяма загуба на кръв, което води до недостатък на желязо (анемия). Анемията се предизвиква от трихомони и други паразити, които се хранят с кръвните клетки.

Как се чувстваме, ако сме заразени с паразити?

Евентуални симптоми при заразяване с паразити може да бъдат:

– гадене;

– световъртеж;

– изпотяване;

– сърбеж;

– болки в областта на корема;

– запек или диария;

– куркане на червата;

– чувство за тежест в корема;

– газове, подуване на корема;

– парене в хранопровода;

– болки в ставите;

– болки в мускулите;

– задух;

– изстиване на ръцете и краката;

– суха кожа;

– лошо самочувствие без видими причини;

– лесно уморяемост;

– раздразнителност;

– апатия;

– депресия;

– затлъстяване;

– понижен имунитет;

– неспокоен сън;

– гъбични поражения по кожата;

– продължителен запек;

– слюноотделяне;

– сърбеж в ануса.

Как да се борим срежу паразитите в организма?

Най-добрият начивн е здравата имунна система. Няма как да се предпазим от каквито и да е паразити, гъбички, бактерии, вируси, но когато поддържаме здрава имунна система, то организмът ни сам ще се справя с паразитите и бързо ще ги изхвърля от тялото.

Паразитите са устойчиви тъй като имат свойството да се капсулират и до тях трудно достигат дори химически вещества, които могат да ги убият. Образно казано паразитите се обзиват с вещество, което дори имунната ни система не може да разпознае. Настаняват се в органи и места в човешкото тяло където трудно могат да бъдат установени и умъртвени. Много често това е гръбначния мозък.

Например, чревните паразити произвеждат ферменти, чрез които се защитават. Живеят без кислород и се хранят от разпада на въглеводородите.  Ето защо чистата захар, бонбони, торти и др. е най-добрата храна за тях. Често се чудите защо ви се яде сладко? Паразитите са гладни. Отдавна е доказано, че те влияят на настроението и решенията ни, на мисловната и емоционална дейност на човека.

В организма паразитите се захващат с пипалца като кукички за различни органи и части от човешкото тяло. Проблемът е, че паразитите са много полодовити.

Говеждата тения формира до 600 милиона яйца годишно.

Аскаридите – до 250 хил. яйца ежедневно.

Шистозомите – от 200 до 3500 яйца на денонощие.

Самката на острицата отлага до 17 хил. яйца.

Широката панделка (междинен гостоприемник при нея са рибите) във външна среда отделя над 2 милиона яйца с изпражненията си.

Свинската тения съдържа от 30 до 50 хиляди яйца във всеки свой прешлен, а прешлените й достигат хиляди.

В 20 грама котешки фекалии се съдържат до 20 милиона токсоплазми.

При трихинелата смъртоносната доза за човека са 5 личинки на 1 кг телесна маса на гостоприемника. При това количеството изядено заразено месо може да е само няколко грама!

(източник parazitstop.bg)

 

Противопаразитен чай