Връзка между болки в ставите и чревните бактерии

494

През последните десетилетия случаите на автоимунни заболявания са се увеличили и много изследователи на микробиоми са убедени, че съвременният начин на живот и промените, които причинява върху екосистемата на микробиомите, са поне частично отговорни за този проблем.
Ревматоидният артрит се причинява от увреждане на хрущяла, което води до възпаление и болки в ставите.

Въпреки че учените са идентифицирали няколко рискови фактора, които могат да предизвикат този здравословен проблем, експертите все още не са определили пряката причина за заболяването.

В търсене на точната причина група от изследователи са се фокусирали върху потенциалния виновник, който досега никога не е бил взиман под внимание: чревните бактерии.

Последните проучвания са установили, че чревните бактерии могат да предизвикат болка в ставите, включително такава, предизвикана от ревматоиден артрит.

Освен това чревните бактерии са свързани с болести, променящи функционирането на имунната система, което води до други хронични проблеми.

Чревните бактерии, една от причините за болки в ставите
В проучване от 2013г. д-р Хосе Шер, ревматолог в Нюйоркския университет, е установил, че пациентите с ревматоиден артрит са по-склонни да страдат от бактерии в червата, наречени Prevotella copri, отколкото тези, които не страдат от заболяването.

В друго проучване, публикувано през октомври същата година, Шер е установил, че хората с псориатичен артрит имат по-ниски нива на важните бактерии в червата.

Тези проучвания са част от усилията на учените от цял свят да разберат и да обяснят ролята, която микробиомът (масата от микроби, живеещи в стомашно-чревния тракт) играе за общото здравословно състояние.

Смята се, че чревната флора се състои от над 1000 различни вида бактерии, които заедно имат тегло между 90 гр. и 2.5 кг. През последните години учените се опитват да докажат, че тези организми имат много общо с човешкото здраве; някои предизвикват болести, а други пък предпазват организма.

Чревните бактерии засягат имунната система
Веена Танежа, имунолог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота, потвърждава, че „С всяко изследване става все по-ясно, че тези микроби могат да влияят върху имунната система и да допринесат за заболявания извън червата. Болките в ставите са свързани с бактериите в червата.“

Изследователите са били изненадани от откритията, че чревните бактерии влияят на имунната система много повече, отколкото се смяташе досега.

През последните десетилетия случаите на автоимунни заболявания са се увеличили и много изследователи на микробиоми са убедени, че съвременният начин на живот и промените, които причинява върху екосистемата на микробиомите, са поне частично отговорни за този проблем.

Бактериите Prevotella copri вероятно са виновниците за болки в ставите
Тези микроби влияят върху здравето на червата, където се намират 2/3 от имунните клетки на организма. По време на храносмилането стомашно-чревният тракт трябва да се бори с постоянен приток на чужди микроби, които се приемат заедно с храната и напитките.
За да си свършат работата, червата са развили обхватна имунна система, която се разпростира до други органи извън червата. Имунните клетки, които живеят в червата, притежават способността да активират възпалените клетки в цялото тяло, включително тези в ставите.

Според експерта Хосе Шер бактериите Prevotella copri могат да предизвикат имунна реакция, която по-късно се разпространява в други тъкани, предизвикващи болки в ставите. Друга теория е, че когато полезните микроби се изместят, това води до отслабване на имунната система.

Последната теория – една от най-поддържаните, както показа едно проучване – твърди, че пациенти с високи нива на Prevotella copri имат намалени нива на Bacteroides fragilis – полезна бактерия, която поддържа имунната система.

Резултатите от тези изследвания са довели до нови изследвания, за да се създадат стратегии за използване на бактериите като лечение на имунни заболявания.

В действителност здравните експерти препоръчват пробиотици (добри бактерии) за възстановяване на чревната флора и за лечение на здравословни проблеми като акне, безсъние и други проблеми, свързани със здравето на червата.

източник zdraveikrasota.bg