Жени Начева: Няма да пипаме основния пакет

37

Основният пакет от медицински дейности и лекарства, които НЗОК заплаща, няма да бъде променян, така че хората дори и при нов модел няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които в момента имат в широкия спектър на здравноосигурителни дейности, които касата покрива. Това обяви зам.-здравният министър Жени Начева пред БНР. „Обхватът на дейностите планираме да бъде същият и като казвам основен пакет, имам предвид всички видове дейности, които НЗОК финансира – болнична и първична медицинска помощ, лекарствата, европейските плащания, медицинските изделия“, обясни тя.

Според Начева хората трябва да знаят точно какво получават срещу тези 8 % здравна вноска. „Говорим за всички сегменти на здравноосигурителните плащания, както и това, което в момента се плаща от джоба или чрез настоящите застрахователни дружества, трябва също да се знае за какво се дава и да има регламент в тези средства“, подчерта зам.-министърът.

„В момента не е проблем приходната част и 8-те процента здравна вноска, която се плаща, а по-скоро ефективността на разпределение и на разходване на средствата“, категорична е Начева, като подкрепи думите си с цифри – сектор здравеопазване е секторът с най-голям ръст на средствата всяка фискална година спрямо предходната, с над 6 до 10 процента ръст в приходната част на бюджета. „Така че преди да започнем дебата за приходната част, трябва да започнем дебата върху това как се разпределят разходите и как се контролират. Другият важен момент е средствата, които българинът вади от джоба си – те трябва се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности“, каза Жени Начева.

По думите й най-голям е делът на доплащанията при разходите за лекарства, които не се финансират на 100%, някои медицински изделия, както услуги и дейности, които болниците включват в ценоразписите си. „Именно този фрагмент ние желаем да изсветлим. Остойностяването на дейностите ще даде най-после прозрачност и яснота върху толкова дебатирания момент – достатъчни или не са тези здравни вноски“, добави зам.-здравният министър. Тя поясни, че МЗ прави всичко възможно да завиши контрола, чрез финансовите стандарти за управление на болниците, националната здравна карта, медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика, както и чрез националната здравна информационна система, която обаче още не е факт.

Жени Начева подчерта още, че управляващите не чакат приемането на новия модел, а работят и по преостойностяването на клиничните пътеки.

Материалът Жени Начева: Няма да пипаме основния пакет е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.