Жена роди след трансплантация на матка от мъртъв донор

23

Жена на 30 години роди в Кливланд след трансплантация на матка от мъртъв донор, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Матката е трансплантирана през 2017 г., а през 2018 г. жената е забременяла след оплождане ин витро. Това е първият подобен случай в Северна Америка.

Първата трансплантация на матка е направена в Швеция преди пет години. В света вече има повече от 10 бебета, родени по този начин. Първата трансплантация на матка от мъртъв донор е направена в Бразилия, като бебето се роди през декември миналата година.

Болницата в Кливланд, където е станало раждането през юни, прави изпитания на метода, в които участват 10 жени. Досега са извършени пет трансплантации, три от които са успешни. Една от жените е родила. Болницата използва само матки от мъртви донори.

Припомняме, здравното ни министерство също се опитва да повдигне завесата по темата в България, като предложи дискусия за въвеждане на трансплантация на матка у нас, както от трупен, така и от жив донор. След това управляващите смятат да регулират тези въпроси и чрез закон.

Материалът Жена роди след трансплантация на матка от мъртъв донор е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.