Здравната комисия ще обсъди намаляването на ДДС върху лекарствата

44

Здравната комисия ще обсъди идеята за намаляване на ДДС върху лекарствата, съобщи нейният председател д-р Даниела Дариткова. „Смятам, че темата при условие, че има толкова голяма подкрепа при двете опозиционни партии, би следвало да бъде разгледана“, посочи Дариткова пред БНТ. Според нея, на първо място трябва да се чуят експертите, които да обяснят какъв би бил рискът за социалните плащания.

„В Комисията по здравеопазване сме обсъждали многократно предложения за намаление на ДДС за лекарствата и в тези експертни дебати е ставало ясно, че крайната цена в никакъв случай няма да се намали със същия процент, с който се намалява ДДС, тоест потребителят няма да бъде облекчен от тази гледна точка“, коментира д-р Дариткова предложението на ДПС да бъде намален данъка за медикаментите на 7%. Припомняме, от БСП също имат подобна идея, като те предлагат ставка между 5 и 8 %.

„Много внимателно трябва да се обсъди идеята дали да не се пристъпи първо към намаление ДДС на лекарствата, които се заплащат от НЗОК. Така приходите ще се върнат в Касата и по този начин ще стане възможно да се поемат повече лекарства от фонда.  Смятам, че наистина трябва да се направи сериозен дебат преди да се пристъпи към съответните законодателни решения. Защото една идея може да бъде преценена като популистка, или прагматична в интерес на гражданите, в зависимост от това по какъв начин ще бъде дефинирана и мотивирана“, каза още д-р Дариткова.

По повод представената от МЗ методика за формиране на заплатите, председателят на парламентарната комисия коментира, че няма как министърът да определя заплатите в лечебни заведения, които са търговски дружества. „Затова той предлага правила, които да дадат структурата на разпределение на средствата за персонал. Методиката предстои да бъде обсъдена от партньорите“, уточни д-р Дариткова.

Тя обаче е категорична, че колективният труд договор, който се подписва между МЗ и синдикатите за минималните заплати в сектора, е изчерпал своето съдържание и би следвало да се преосмисли. „Защото така или иначе министърът не може да подпише такъв договор за целия сектор по начина, по който той функционира в момента – с лечебни заведения търговски дружества, които са с различна вид собственост“, обясни председателят на парламентарната здравна комисия. Според нея, с методиката Кирил Ананиев дава насоки, по какъв начин болниците да определят средствата за персонал, за да има баланс между отделните специалности. „Това трябва да бъде съобразено и с професионалните отговорности на отделните медицински специалисти, защото е много важно наистина трудът на всеки да бъде оценен подобаващо“, добави Даниела Дариткова.

Материалът Здравната комисия ще обсъди намаляването на ДДС върху лекарствата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.