Заразата стигна до Варна

37

Първа положителна проба за коронавирус е отчетена във Варна, съобщиха от университетската болница „Света Марина“. Около 18 часа се очакват резултатите от втората проба на пациента. Той е 47-годишен мъж, пристигнал на 3 март с кола от Бергамо, Италия, където има най-много болни. След като се е почувствал зле, мъжът е потърсил медицинска помощ.

В момента е изолиран в инфекциозната клиника на „Св. Марина“. Установяват се лицата, с които е бил в контакт.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че пробата ще бъде призната за положителна, ако това се докаже в Националната референтна лаборатория. Той потвърди, че профилът на варненеца напълно отговаря на човек, заразен с коронавирус, защото, освен симптомите, той е бил в Италия и Испания.

За 2 нови случая на КОВИД-19 у нас, съобщижа по-рано днес от щаба. Единият е в Плевен, другият – в София. Така болните в България стават общо 43-ма, без варненеца, за когото се чака потвърждение. Новоприетите пациенти са в стабилно състояние.

„Особено интересен е случаят на пациента, приет в „Пирогов“, защото става въпрос за двустранна пневмония. Възрастен пациент с двустранна пневмония, с инсулт като придружаващо заболяване, все още обаче няма нужда от интубация“, заяви началникът оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той цитира информация на Скенер. нюз за 77 доброволци, които са пожелали да помагат на лекарите и пациентите в УМБАЛ „Александровска“ в битката с КОВИД-19 и добави, че и други болници вече приемат доброволци.

Материалът Заразата стигна до Варна е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.