Започна преструктурирането на общинските болници в София

37

Обещаното и дълго подготвяно преструктуриране на общинското здравеопазване в София вече е в ход, а пример как две болници могат да са си взаимно полезни и да са в услуга на пациентите ще дадат Първа и Пета градска. Директорите на единствената общинска университетската болница – Първа УМБАЛ проф. Цветомир Димитров и на Пета МБАЛ д-р Борил Петров ще подпишат договор за съвместна работа в областта на урологията.

„Идеята е нашата апаратура да отиде в Пета градска, където разполагат със специалисти и традиции в урологията, като така хем няма да има нужда от допълнителни инвестиции, хем и двете болници ще печелят“, обясни за Скенер.нюз проф. Цветомир Димитров. По думите му Първа УМБАЛ пък ще съсредоточи повече усилия в специалностите хирургия, неврология, офталмология и уши-нос-гърло. „Това са ни едни от най-силните клиники. Не може навсякъде да се прави всичко, а не е и нужно“, категоричен е проф. Димитров.

Именно шефът на Първа градска е един от специалистите, на които СО се доверява при взимането на решения за преструктуриране на общинското здравеопазване, както и при разпределянето на допълнителните дотации за общинските лечебници, които са в размер на над 8 млн. лева годишно. Голяма част от болниците и ДКЦ-тата пък вероятно ще се сдобият с нови директори, тъй като предстои провеждането на конкурси през лятото. Почти сигурно е, че постовете си ще запазят проф. Димитров и д-р Борил Петров.

Материалът Започна преструктурирането на общинските болници в София е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.