Заплатите в болниците ще са фиксирани в НРД

29

Ще предложим текстове, които да залегнат в НРД, че тогава, когато лечебното заведение кандидатства за договор с НЗОК, то би трябвало да отделя точно определен процен от приходите си за заплати и да спазва правилата за справедливото им разпределение сред персонала. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНР. Но уточни, че в момента няма законов текст, който да задължи касата и БЛС да посочват в рамковия договор каква част от приходите на болниците да за заплати. Припомняме, здравният министър Кирил Ананиев вече обеща на протестиращите медицински сестри, че в НРД 2020-2022 г. ще има фиксиран процент за възнаграждения.

Според Ананиев, този процент трябва да е поне 50 % от приходите на лечебните заведения по каса, а разпределението следва да е 2,2 към 1,7 към 1, съотметно за лекари, сестри и санитари. БЛС пък предлага 35% от приходите на болниците да са за възнаграждения, като за докторите да отиват 22%, а за медицинските сестри -13 на сто.

Според шефа на НЗОК обаче здравният министър трябва да изготви такава нормативна промяна, която да разрешава текст, свързан с разпределението на средствата на работни заплати в предстоящия рамков договор.  „За съжаление, въпреки че БЛС публично тиражира, че те са обсъждали, в решенията на техния събор отпреди няколко дн този въпрос, липсва изобщо коментар на тази тема в постъпилите в касата официални документи, които ни бяха предоставени от този събор“, посочи д-р Дечев. И напомни, че няма ного време, тъй като подписването на НРД трябва да стане на 23 декември, за когато вече има насрочена среща между БЛС и НЗОК, или най-късно в последния работен ден на 2019 г.

Отчетите на болниците, които вече се качват на сайта на МЗ, показват, че и сега те отделят около 50 на сто от приходите си за заплати. В общинските лечебни заведения тоди процент достига 70, има и клиники, които дват едва по 14 %.

Относно темата за фалшивите клинични пътеки, която бе поставена по време на срещата на протестиращите медицински сестри с премиера Бойко Борисов, д-р Дечо Дечев заяви, че има отчитане на медицинска дейност, която не е извършена.

„Проблемът е заключен в това, че проверката за тези дейности е постфактум, по документи. В течение на времето, тези, които са по-ловки, направиха система, при която не е тайна, се ангажират хора, които работят или са работили в системата в НЗОК, които знаят в какъв вид да се приведе отчетният документ, така че да бъде приет. Тоест, по документ нещата изглеждат добре“, обясни той. Според него, за да бъде ефективен контролът, потребителят на услугата трябва да бъде включен в този контрол. „А това става с електронно здравеопазване, което е провалено на ниво министерство за поредна година. Правят се опити от 2012 г. Там вече контролът може да бъде ефективен. Да не говоря за предимствата на такава електронна карта, касаеща изписването на лекарства, в това приложение, което Касата предлага, има ниво на достъп, в което потребителят ще може да вижда освен дали Касата е платила за даден вид дейност, другото ниво на достъп е за какво е клиничната пътека, какви видове лекарства са изписани. Частично това, което правим, покрива това, което би правила тази електронна карта“, поясни д-р Дечев.

Материалът Заплатите в болниците ще са фиксирани в НРД е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.