За 15 години – 237 трансплантации в „Лозенец“

30

Точно 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб са извършили екипите на УБ „Лозенец“, начело с проф. Любомир Спасов. Първата е преди 15 години, когато на 18 ноември 2004 г. 7-месечната Памела Пекова става първата българка с присаден у нас черен дроб. Неин донор става баща ѝ Пенко Пеков, припомнят от УБ „Лозенец“, по-известна като бившата Правителствена болница. Първата успешна трансплантация в България изобщо на възрастен е на бъбрек и е направена в Александровска болница преди 50 години.

Памела е с вродена липса на жлъчни пътища и за нея операцията е животоспасяваща. Тя се превръща и в символ на прогреса на българската медицина. Трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и проф. Масимо Малаго от Германия. Рискът е голям, тъй като черен дроб ще бъде присаден за първи път и то на 7-месечно бебе. Екип от болница „Лозенец“, начело с директора ѝ проф. Спасов, вече е преминал едногодишно обучение в един от най-големите трансплантационни центрове в Европа – този в Есен. Осигурена е и необходимата апаратура, а трансплантацията продължава близо 14 часа.

За да може днес малката тогава Памела да е жива и здрава. И на връх тази годишнина да се срещне с последния трансплантиран българин, но също пръв, защото Мариян Горбан от Бугас се превръща в единствения засега с присаден бял дроб в родна болница. Разбира се, отново в „Лозенец“. А екипът на лечебното заведение реши да отбележи празника си като запозна Памела с Мариян. Припомняме, той беше трансплантиран късно вечерта на 26 октомври тази година, като операцията, за която Скенер.нюз пръв съобщи,  извършиха проф. Любомир Спасов с участието на д-р Игор Тодораке от болницата в Хановер. В момента 70-тодишният Мариян е добре, диша самостоятелно, ходи, дори кара колело в болницата, медиците го следят със супермодерна апаратура, а миналата седмица посрещна здравния министър Кирил Ананиев в болничната си стая и го почерпи с кафе.

Материалът За 15 години – 237 трансплантации в „Лозенец“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.