За 10 г. медиците и новите лекарства са ни дали 2 години повече живот

33

Само за 10 години продължителността на живот в България се увеличи с близо 2 години и това е благодарение на иновациите в медицината, лекарите, инвестициите в болниците и апаратура, модерните терапии. Това заяви д-р Красимира Чемишанска, председател на УС на ARPharM, по време на Първата национална конференция „Заедно за повече здраве“, организирана от БЛС, БФС и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна необходимостта от обществен дебат по темата за средствата, които да бъдат инвестирани в здравеопазването и начина им на разпределение. „Важно е да отбележим, че иновациите в здравеопазването удължават живота, но в същото време са и много скъпи“, отбеляза той.

„Иновациите в здравеопазването са инвестиция, а не разход“, контрира обаче Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM. Като пример за ползата от приложението на съвременни терапии той даде лечението на хепатит С, диабет, остеопороза, СПИН, човешки папиломен вирус, рак на гърдата, ротавирусен гастроентерит, шизофрения. „Благодарение на иновациите в медицината се постига не само увеличена продължителност на живота на пациентите и подобряването качеството им на живот, но също и икономическа полза, каквато е приносът към брутния вътрешен продукт“, отбеляза той.

Например 77 хиляди българи са заразени с хепатит С. От 2016 г. с новите безинтерферонови терапии се лекуват 3447 пациенти, като инвестицията в един болен годишно е 28 727 лева. Това обаче си е струвало, по думите на Денев, тъй като напълно излекувани са 99 %, подложени на революционната терапия, за всеки от тях болните са спечели поне 10 години живот, а приносът на тези пациенти към БВП вследствие на спечелените години живот се оценява на 491 млн. лева. За диабетиците пък средно е постигнато увеличение на продължителността на живота с една година и 21 % по-нисък риск от усложнения. За лечението на един ХИВ-позитивен пък държавата харчи близо 20 000 лева. На антиретровирусна терапия в момента у нас са 1453-ма пациенти, като благодарение на нея е ограничено предаването на вируса, постигната е 25 години допълнителна преживяемост за всеки заразен, а потенциалните спестявания на загуби от преждевременна смърт възлизат на 556 млн. лева. Благодарение на ваксинационната програма срещу човешки папилома вирус се постига до 90 % намаляване на случаите на рак на шийката на матката при средна стойност на инвестиция от 322 лева на пациент.

Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков подкрепи изнесените данни. „Ракът на гърдата вече не е в топ 5 по причини за смъртност у нас, благодарение на инвестициите на държавата в добра и модерна апаратура в болниците за диагностика на онкозаболявания, както и в покриването на иновативните лекарства. Само тази година одобрени за реимбурсация от касата са 31 нови молекули, други 30 чакат да влязат позитивния лекарствен списък“, посочи Пенков. Той добави, че друг приоритет е  майчиното и детско здравеопазване.

„Тази година ще завършим с разход от 5 млрд. 256 млн. лв., а за 2020 г. се предвиждат 400 млн. увеличение за здравеопазване в рамките на консолидирания бюджет. Пред  2022 г. за здраве ще бъдат отделени 6 млрд. и 400 млн. лева, а това прави увеличаване на публичните инвестиции и разходи за диагностика и профилактика от близо  1 млрд. лв. за три години“, подчерта зам.-здравният министър.

„Нарастването на средствата трябва да спре да се обвързва с нарастването на медицинска дейност. Трябва рязко да променим тренда към насочване на тези средства от НЗОК за заплащане на труда – за увеличение на цените на клиничните пътеки и гарантиране на процент от тях за заплати на лекарите и сестрите“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му, въпреки че се увеличават средствата всяка година за здравеопазване, въпреки увеличената продължителност на живот, въпреки че е подобрено лечение на някои болести, смятани до скоро за смъртоносни, резултатът от това не се вижда.  Според д-р Маджаров, именно това трябва да е сред най-важните приоритети за подобряване на системата – как увеличението на публичните разходи да бъде усетено от лекуващи и лекувани.

Материалът За 10 г. медиците и новите лекарства са ни дали 2 години повече живот е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.