Втори живот с нов черен дроб за Нова година получи 59-годишен мъж

30

Мъж на ръба на смъртта получи шанс за втори живот във ВМА, след като му беше присаден нов черен дроб. В навечерието на Нова година специалисти от Военномедицинската академия извършиха поредната успешна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 59-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробна цироза, а донорът – мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт след черепно-мозъчна травма.

„На 29 декември вечерта получихме известие от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, че има донорска ситуация в Плевен. Сформирахме бързо екипа, а хората, които бяха извън София, включително и аз самият, веднага се прибрахме. В 7 часа сутринта на 30 декември наш екип замина за Плевен, за да осъществи експлантацията на черния дроб, а полицията осигури ескпорта“, разказа за Скенер.нюз проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА. По думите му трасплантацията е била технически много сложна заради спецификата на заболяването на пациента и е продължила над 6 часа.

„Но стана добре, дробът зараби. В момента пациентът е екстубиран, контактен и адекватен, продължава лечението му. Жизнените му показатели са добри, започва раздвижване и захранване. Нещата се развиват нормално за този етап на следоперативня период“, обясни проф. Владов, за когото това е 75-а успешна трансплантация. „Още по-горд съм, че при предишната донорска ситуация, на моя екип се наложи да присади дроба без мен и отново всичко мина перфектно“, сподели началникът на  Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

Бъбреците на донора бяха трансплантирани на двама пациенти в болница „Лозенец“. Екипите на проф. Любомир Спасов присадиха новите органи на двама мъже – на 41 и 61 години. Сърцето и белият дроб обаче не са били годни са присаждане.

От началото на годината това е 16-та реализирана донорски ситуация, като трансплантирани и спасени са общо 41 души. От тях 32-ма са българи, а 9 са граждани на други европейски държави. В същото време над 1100 нашенци са в листата на чакащи за нов орган, като най-много се нуждаят от бъбрек.

Материалът Втори живот с нов черен дроб за Нова година получи 59-годишен мъж е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.