Втора жертва на коронавируса у нас

32

Втора жертва на коронавируса у нас. Днес по обяд е починал 74-годишният мъж, настанен в „Пирогов“. Той е съпруг на първата жертва на КОВД-19 в България, съобщиха от спешната болница.

„80-годишен пациент на столичната болница „Св. Наум“ е приет с коронавирус в „Пирогов“. Имал е признаци на болест различни от диагнозата, за която е хоспитализиран“, информира ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на оперативния щаб във ВМА.

В МБАЛНП “Св. Наум” под карантина са поставени персоналът и пациентите, взети са дезинфекционни мерки. Лечебното заведение се охранява от полиция. Уточняват се лицата, които са били в контакт със заразения.

„Осем са новите потвърдени случаи през последното денонощие у нас, като няма нови до тази сутрин. Най-младият е на 24 години, най-възрастният на 80. Трима от заразените с коронавирус са настанени в болница, останалите, с леки или без симптоми, са под домашна карантина“, уточни Мутафчийски.

Той каза още, че вече има шестима пациенти, болни от коронавирус, които се лекуват във ВМА, и лекарите имат първи впечатления как върви клиничното протичане на болестта.

„Симптомите, които проявяват настанените във ВМА, са температура не по-висока от 38 градуса, силно зачервено гърло, не са засегнати други органи и системи освен респираторната система. Наблюдава се и пациент, при когото има силно понижени левкоцити и силно завишени моноцити, казаха експертите от щаба. Прави впечатление, че хората са над 55-годишна възраст. Състоянието на всички е стабилно“, обясни ген. Мутафчийски. С тримата под домашна карантина има и видео връзка, и готовност за реакция, ако се влошат.

„В Плевен болните са вече трима, но нямат връзка помежду си – вчера е приет мъж в умерено тежко състояние“, добави ген. Мутафчийски и уточни, че в болниците ще бъдат приемани само хора в умерено тежко състояние, тъй като здравната система няма капацитет и за тези, които нямат симптоми. Към момента потвърдените положителни проби в страната са 31, а смъртните случаи – два.

„Всички, които се връщат от Испания, ще остават под карантина. Най-вероятно мярката ще бажи и за пристигащите от Германия и Франция. А извънредните мерки вече дават плодове. Четирима шофьори на тирове са арестувани за нарушаване на карантината“, съобщи още шефът на оперативния щаб. Друг пациент, който „изчезнал“, след като чул за рестрикциите, се върнал сам. „Домашната карантина е много важна и е задължително да се спазва“, категоричен е ген. Мутафчийски.

Материалът Втора жертва на коронавируса у нас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.