Всеки трети с високо кръвно

35

Всеки трети българин е с високо кръвно налягане, а още по-тревожно е, че се увеличават пациентите в по-млада възраст – между 45 и 65 години, алармираха от Българската лига по хипертония. Припомняме, преди дни кардиолози съобщиха, че над 153 000 нашенци страдат от сърдечна недостатъчност, а сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт у нас.

Лекарите отчитат и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. А това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риск от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина за смърт в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания.

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане.

Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

За 13-ти пореден път в страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България,  Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др. Кампанията ще отбележи Световният ден на хипертонията и ще премине под надслов „КАЧЕСТВОТОТО НА ФОКУС ПРИ ОПТИМАЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ“. Официалното откриване на националната инициатива ще се състои на 17 май, на пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика) в София, като активността ще обхване 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик. Във всички тези градове, на публични места ще бъдат разположени пунктове, където хората ще могат да се информират по проблемите на хипертонията, ще имат възможност за квалифицирани консултации, ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония. Отделно ще могат да си премерят кръвното и да се претеглят.

 

Материалът Всеки трети с високо кръвно е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.