Внезапната сърдечна смърт – убиец №1

48

Внезапната сърдечна смърт (ВСС) е убиец №1 сред незаразните заболявания в света. Над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови заболявания, като 70% от фаталните инциденти са причинени именно от внезапна сърдечна смърт. По този показател България е на първо място в Европейския съюз. А общо случаите на знакови заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от ВСС.

Във връзка с тази статистика УМБАЛ „Александровска“ и Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) продължават стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на ВСС „За всеки един удар на сърцето“.

От 17 до 21 юни, от 8.00 до 16.00 часа, ще се провеждат безплатни прегледи в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника на Александровска болница и в приемно-консултативния кабинет на клиниката, локализиран на партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”). Направления от личния лекар не се изискват, но е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9230 339.

От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство. На специален щанд студенти – медици ще раздават информационни материали за риска и превенцията на сърдечно-съдовите инциденти.

До 40% от пациентите в риск от ВСС могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако то спре. У нас обаче здравната каса поема частично животоспасяващото устройство и то само за тези пациентите, които вече са преживели сърдечен инцидент. Доплащането е между 2500 и 5000 лева, а това е и причината България да е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори.

Сърдечни аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване, алармират кардиолозите. Тревожни признаци са, ако аритмията е съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия. Понякога първата и последна изява на тези състояния е внезапна сърдечна смърт.

Материалът Внезапната сърдечна смърт – убиец №1 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.