Внасяме яйцеклетки и сперматозоиди от Европа

28

През последните години нараства тенденцията за внос на яйцеклетки и сперматозоиди от Европа и не се увеличава донорският материал, събиран в България. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) Росен Иванов при откриването на вече станалите традиционни „Дни на донорството“ в столичната болница „Надежда“. „Затова трябва да направим всичко възможно, за да знаят гражданите да дарят органи и надежда на други българи, които да получат радостта да отгледат свое дете“, призова той.

Статистиката в ИАМН показва, че внесеният от Европа донорски материал – яйцеклетки и сперматозоиди, през 2018 г. е бил 38 броя, през 2018 г. – 159 и до края на октомври 2019 г. – 192 броя. В същия период равнището на донорство у нас се запазва – средно 400 донора на година. През 2017 г. те са били – 372, през 2018 –  430, а до края на октомври 2019г. – 379.

Според данните, броят на децата, родени от донорски материал през 2016 г. е 368, а през 2017 г. – 219 деца. За 2018 г. все още се очаква болниците в страната да ни предоставят информация на агенцията за Медицински надзор.

„Донорството в неговите всички форми е проява на високо благородство, на човечност, израз е на грижата и съпричастността към неволите и страданията на хората около нас“, посочи Росен Иванов и добави, че както актовете на донорство на органи, така и тези в репродуктивната медицина са изключително важни.

„Като представител на агенцията, която има грижата и е компетентният орган в страната по отношение на всички видове трансплантации и асистирана репродукция, знаем много добре, че равнището на донорството не е високо не само в органната част, но и в репродуктивното здраве и затова всяка кампания, която информира българите за възможността да направят този жест, е много важна“, каза още директорът на ИАМН.

Материалът Внасяме яйцеклетки и сперматозоиди от Европа е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.