ВМА в акция: Спасяват пациенти в небето

38

Спасителни акции с хеликоптер „Кугър” тренираха от екипа за авиомедицинска евакуация на ВМА. Подп. д-р Диана Станчева-Гочева и медицинските сестри – борден старшина Яна Иванова, старшина Евелина Георгиева, старшина Мария Борисова, старшина Гинка Таскова, старшина Цветелина Иванова и старшина Десислава Стоева четири дни упражняваха дневни и нощни полети в 24-а авиобаза „Крумово”, съобщиха от болницата.

„Започнахме с тренировки „на сухо” и теоретичен и практичен изпит”, разказа подп. д-р Гочева, началник на „Авиомедицинска евакуация” във ВМА. По думите й целта е да се отработи качването и свалянето на носилки, да се преговори как се действа в критични ситуации – например отказ на медицинска апаратура или радиостанция по време на евакуацията или аварийно кацане. „Екипът регулярно участва в подобни тренировки в авиобазите ни, за да поддържа оптимална форма и да е в пълна бойна готовност“, добави д-р Гочева.

При интензивните тридневни полети са били разиграни различни сценарии, съвместно със спасителите парашутисти от отделение „Търсене и спасяване”.

„Важно е да знаем броя на пострадалите, местонахождението им, както и нуждата от специално оборудване – като лебедка за извличане на ранените при невъзможност за кацане. Спасителната акция започва с предполетен брифинг с командира на екипажа – първия пилот. Така военномедицинският екип е наясно с какви травми са пострадалите, нужно ли е да носят дефибрилатор и респиратор и т.н. Когато кацнат на мястото на инцидента, специалистите от ВМА сортират пострадалите – има „спешни”, „ритунни”, „отстрочени”. Максималният капацитет на хеликоптера „Кугър” позволява да се евакуират трима пациенти на носилки – единият от които с нужда от животоподдържаща апаратура, както и четирима седящо болни. Общо – 7 пострадали”, обяснява подробности от тренировъчната акция д-р Гочева.

На борда, освен да следят състоянието на пациентите, военните медици имат и задачата да подготвят т.нар. MEDEVAC доклад, който да изпратят до наземните екипи. „В него съобщаваме какви и колко пациента сме качили, колко линейки и с какво оборудване са нужни”, добави началникът на „Авиомедицинска евакуация” във ВМА.

По време на полетите, които с „Кугър” обичайно са между 20 и 40 минути, именно лекарят-борден е човекът, който държи радиовръзка с екипажа в кабината. „Ако има проблем с болен, вземам разрешение от пилотите да стана и да отида до него, за да му помогна. Мога да поискам и ускоряване на полета или спешно кацане до най-близката болница, в случай на нужда. Тръпката е голяма!”, не крие подп. д-р Гочева.

Материалът ВМА в акция: Спасяват пациенти в небето е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.