ВМА пусна кръв на ЦСКА

41

Представители на футболния ЦСКА и лекари под пагон от Военномедицинска академия (ВМА) дадоха личен пример как един благороден жест може да даде шанс за живот на много болни в беда. Те се включиха в акцията по кръводаряване по случай Световния ден на кръводарителя – 14 юни.

Традиционната кампания на Центъра по трансфузионна хематология подкрепиха легендата на червените Георги Велинов, треньорът от школата на ЦСКА Атанас Борносузов и други представители на клуба. Коремният хирург капитан д-р Даниел Стефанов и негови колеги под пагон пък доказаха, че военните лекари спасяват животи не само с професионализма, а и с благородството си.

Зад каузата застанаха и от Командването на силите за специални операции, като екип на Кръвния център ще отиде на място в Пловдив на 21 юни при командосите, които искат да спасят тежко болни пациенти.

„Дарих за пръв път днес, но стига да съм жив и здрав, ще се включа отново. Не виждам нищо страшно и призовавам всеки, който може, да дари и да спаси живот”, призна минути след кръводаряването Атанас Борносузов.

„Дарявай, за да ти дарят!”, призова пък червената легенда Георги Велинов – Джони. „След трансплантацията, която ми направиха във ВМА през 2007 г., вече няма как да дарявам. Преди това съм го правил многократно – ние сме спортисти и имаме възможности да даваме. Но винаги ще подкрепям каузата на донорството. За мен това е най-благородният жест”, допълни Велинов и благодари на спасителите си. Един от тях – проф. Никола Владов е заклет левскар, но никой не е съвършен, както обича да се шегува Валинов.

„Безвъзмездното даряване е изключително важна кауза, защото кръвта е лечебно средство, което няма аналог в медицината”, подчерта началникът на Центъра по трансфузионна хематология проф. д-р Румен Попов. И благодари на „армейците”, които всяка година на 14 юни подкрепят мисията на Кръвния център на ВМА.

„Да, може не всички да дарят днес, но благодарение на акции като тази, ще получат информация и откликнат друг път. А всички са добре дошли – вратите ни са отворени и в събота и неделя”, допълни проф. Попов. Като призна, че борбата за повече спасени животи е немислима без повече информационни кампании сред децата в училищата, които отрано могат да бъдат „спечелени” за благородната кауза. Доказва го успешната работа на Центъра с военните формирования.

Благодарение на колегите там, последните години имаме достатъчен брой постоянни кръводарители, които винаги са откликвали, когато отидем на място в поделенията. Затова е важно много да се говори и да се дава личен пример”, категоричен бе проф. Попов.

Извън кампаниите, всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден – от 08:30 до 16:00 часа.

 

 

Материалът ВМА пусна кръв на ЦСКА е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.