ВМА показа как ще ни спасява при бедствие

34

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) проведоха тренировъчно занятие по активиране на военномедицинския кризисен щаб при бедствие с голям брой пострадали.

Разиграна бе ситуация, която се развива в ранни зори в столичен квартал, където е рухнала многофункционална сграда, включваща търговски център, административна и хотелска част. В момента на инцидента в сградата са се намирали между 150 и 200 души. Много малка част от тях са успели да се спасят и да излязат сами.

На мястото на инцидента са изпратени и работят екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна и спасители. За овладяване на ситуацията към тях се включват и шест екипа на ВМА, като сред тях има хирурзи, травматолози, анестезиолози, инфекционисти, епидемиолози и психолози.

.„Пострадалите” бяха докарани в полевата болница, разгърната в близост до инцидента, от линейки на ВМА, стабилизирани в мобилните реанимация и операционна и подготвени за транспортиране в болница.

Екипи от „Превантивна медицина” и инфекционисти пък бяха в готовност при нужда да обезопасят района при замърсяване или да окажат спешна помощ на пациенти с опасни инфекции, без риск от заразяване на останалите ранени или на медиците.

„В случай на бедствие – сценарий, който разиграваме днес, най-важната ни задача като военни медици е да докараме живи ранените до модерните болници с огромни възможности. Само в модерен тренинг център колегите могат да придобият подобни умения“, коментира началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„Изграждайки модерна симулационна база, имаме потенциала да се превърнем регионален тренировъчен център, какъвто на Балканите няма“,

допълни полковник Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА. В симулационния център ще могат да се обучават не само бойни санитари, а и цивилни лекари и медицински сестри от ВМА.

Част от днешните демонстрации бяха наблюдавани и от секретаря по сигурност и отбрана на президента Стефан Янев, както и гости от американска военна делегация, които споделиха добрите си впечатления от видяните умения и техники на екипите.

Материалът ВМА показа как ще ни спасява при бедствие е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.