Виена пак затвори вратата за български пациенти

38

Чакащите за трансплантация на бял дроб българи няма да могат да я получат в болницата във Виена, с която страната ни имаше договор. Той обаче е бил прекратен внезапно и едностранно от австрийците, с писмо до родното МЗ през юни. Това съобщи Росен Иванов, директор на Агенция „Медицински надзор“, но отказа да покаже публично писмото. По думите му мотивите за прекратяването на договора, според който Клиниката по гръдна хирургия във Виена трябваше да приеме 5-ма българи и поне двама от тях да трансплантира през тази година, са липсата на достатъчно донори и невъзможност да обслужват чужди граждани. Присаждането на бял дроб спира не само за нашите пациенти, но и за всички, които не са австрийци.  В родната листа в момента има 19 чакащи, за които в момента няма никаква надежда да получат втори шанс за живот.

Лошата новина идва на фона на успешното присаждане на нов бял дроб на Илияна, която се оказа първата трансплантирана българска във Виена след 2-годишно прекъсване, но и последната. „Частта от споразумението, предоставяща възможност за обучение на български лекари обаче остава“, успокои Иванов. Още през януари за Виена ще заминат първите специалисти, като общо обучение ще минат 15 души – хирузи, трансплантолози, бронхоскописти, други специалисти и медицински сестри. Скенер.нюз научи, че 6-месечният курс ще струва по 55 000 евро на човек.

В същото време се водят се преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия, но с никоя от тези страни засега дори не сме близо до споразумение. Франция е поставила невъзможни условия, може би само за Германия вратата е леко открехната. Проблемът обаче е, че не сме пълноправен член на Евротрансплант и не осигуряваме достатъчно донори.

Всъщност именно това е причината Виена да продължава да извива ръцете на родните власти. Трансплантационната програма на проф. Валтер Клепетко отдавна е превърната в бизнес. Дори в Австрия има настроения срещу Клиниката по гръдна хирургия, придобили нова сила след трансплантацията на покойния вече Ники Лауда. В същото време пациентски организации, които доскоро настояваха за споразумение само и единствено с болницата във Виена, вече искат от МЗ да търси други варианти, дори и извън ЕС.

Засега единственият вариант за изход от кризата е да чакаме нашите лекари да се обучат, за да може присаждането на бял дроб да се извършва и в България. Това обаче ще отнеме поне 2 години, а някои от болните нямат толкова време и за да живеят ще им се наложи да станат здравни емигранти.

 

 

Материалът Виена пак затвори вратата за български пациенти е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.