Видинската болница чака помощ от МЗ и „Майчин дом“, няма кой да изражда бебетата

33

Предизвестие за напускане са подали четирима лекари от АГ-отделението на видинската болница „Света Петка“. Завеждащият отделението д-р Слави Любенов поясни, че неговото предизвестие е със срок 3 месеца, а на другите специалисти –  д-р Младенов, д-р Николов и д-р Цонева, която е на половин щат, е един месец. Д-р Юрка Атанасова не е подала молба за напускане.

По думите на д-р Любенов пред БНР, депозирането на оставките е морален акт, а поводът е случаят с новороденото бебе, което почина на 26-и декември. Завеждащият отделението добави, че заедно с д-р Младенов и д-р Николов те нямат отношение към случая.

„Хората заслужават нормални медицински грижи и темата за болницата като цяло ще бъде обсъдена на заседание на Общинския съвет във вторник“, заяви сметът на Видин д-р Цветан Ценков. „Вече съм говорил с директора на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. През идната седмица неговият заместник ще бъде тук във Видин, ще се срещнем с колегите. Чакаме МЗ да реши въпроса с ръководството на болницата – нужен е нов борд на директорите. Общината не може да вземе това решение. Трябва преструктуриране и укрепване на болницата. Подготвяме възможности всички акушеро-гинекологични случаи да се поемат от „Майчин дом“, имаме намерение да направим и изнесени екипи, работещи на място. Крайно време е обаче здравнато министерството да реши какво ще прави с областните болници“, каза още видинският кмет.

Общо 217 са новородените през миналата година във видинската болница, което е драстично по-малко спрямо 2018 г., когато в отделението са проплакали 303 бебета.

 

Материалът Видинската болница чака помощ от МЗ и „Майчин дом“, няма кой да изражда бебетата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.