Великобритания тества ваксина върху доброволци

41

Ваксина срещу коронавируса е медицинското откритие, което светът чака с нетърпение. Това би дало на човечеството инструмент да победи заразата и да спаси животи. Много научни групи в различни държави преследват тази цел, а здравният министър на Великобритания Мат Ханкок изрази надежда, че Великобритания първа ще успее.

Ханкок обеща 42,5 млн. паунда за финансиране на две изследователски групи: едната екип от Imperial College London и друга, базирана в Оксфордския университет. За научния екип в Оксфорд са предвидени 20 милиона паунда, а за Импириъл колидж – 22,5 милиона паунда.

Групата от Оксфорд, ръководена от проф. Сара Гилбърт, ще започне да изпробва ваксината си върху доброволци още от утре. Нейният екип от Института „Дженър” започна да работи веднага, след като през януари генетичният код на коронавируса стана достъпен за учените. Ваксината ще използва малка част от този код, опакована в безвреден вирус. Учените се надяват, че вкарването му в организма ще „научи” имунната система как да се пребори с истинската болест преди заразяване.

Планът е ваксината да бъде тествана на около 500 доброволци до средата на май и ако това се окаже успешно да се разшири тестването върху по-големи групи доброволци. Ако и то премине успешно, милиони дози от ваксината могат да бъдат пуснати за масова употреба най-рано през септември тази година.

Същевременно Департаментът по заразни болести на Импириъл колидж публикува обява в Twitter, с която набира доброволци на възраст между 18 и 55 години за тестването на ваксина срещу коронавируса. На одобрените кандидати ще бъдат изплатени от 190 до 625 паунда.

 

Материалът Великобритания тества ваксина върху доброволци е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.