Вдигат заплатите на сестрите в „Пирогов“

42

Основните заплати на медицинските сестрите в „Пирогов“ ще бъдат увеличени. Повишението е от 60 до 90 лв. и влиза в сила от 1 април. Това предвижда анекс към КТД, подписан от синдикалната организация на КНСБ в здравното заведение, съобщиха от там ден преди специалистите по здравни грижи да излязат на протест.

Така редова сестра в отделение вече ще получава най-малко 920 лв., вместо досегашните 830 лв. На колежката й в детска клиника или кабинет пък ще се полагат поне 950 лв., вместо 875 лв. Реанимационните или операционните сестри ще получават най-малко 980 лв.

Върху тези средства се начисляват и допълнителни възнаграждения, договорени в болницата, надбавки за трудов стаж, както и други придобивки. „Това увеличение надминава заложеното в отрасловия колективен трудов договор и е доказателство, че при правилно управление на финансите и добър социален диалог, всяка болница може не само да достигне тези нива на заплащане, но и да ги задмине“, коментира председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването(ФСЗ) Иван Кокалов.

Новият Колективен трудов договор беше подписан в края на миналата година. Той предвижда най-ниската заплата за медицинска сестра да бъде 900 лв. На практика обаче това не се случва навсякъде. Именно това е и една от основните причини за протеста на медицинските сестри, които утре ще опънат палатки пред МЗ.

Материалът Вдигат заплатите на сестрите в „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.