Във ВМА присадиха черен дроб на пациент с различна кръвна група от донора

30

За първи път у нас лекарите от ВМА присадиха черен дроб на пациент с различна кръвна група от тази на донора. 4-часовата операция беше извършена от проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Мъжът, който получи шанс за втори живот е на 40 години. Той е бил в крайна фаза на чернодробно заболяване, като е бил включен в листата за трансплантации по спешност миналата седмица. „Трансплантацията премина без кръвозагуба, без преливане на кръв. Различното в случая е, че реципиентът и донорът бяха кръвно групово съвместими, но не идентични. Такава чернодробна трансплантация правим за първи път“, разказа проф. Никола Владов.

Донорът е 28-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт след кръвоизлив в мозъка. Въпреки трудния за тях момент, близките разрешават експлантацията на органите му. Сърцето му получава мъж, който от две години живее с изкуствен орган. „Така успя да дочака трансплантация, в момента е в стабилно състояние в реанимация“, обясни за Скенер. нюз директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, където е присадено сърцето.

Днес предстои да бъдат трансплантирани и бъбреците, като двама души ще бъдат спасени в болница „Лозенец“. Това е едва втората донорска ситуация през тази година, като при предишната беше присаден само черният дроб. В същото време за нов орган у нас чакат над 1200 души.

Материалът Във ВМА присадиха черен дроб на пациент с различна кръвна група от донора е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.