Варненка стана майка на 52 години

30

52-годишна жена от Варна стана майка. „Това не е чудо, а истинско щастие“, похвалиха се от Медицински център „Майчин дом“-Варна, където родилката е била проследявана по време на цялата бременност.

Жената е заченала ин витро и 9 месеца е било интензивно наблюдавана в лечебното заведение от д-р Даниела Станева и акушерката Рени Корновска. Въпреки придружаващите заболявания на майката, благодарение на екипа от специалисти, раждането чрез цезарово сечение е преминало успешно. Първата рожба на 52-годишната жена се казва Деница. Тя се е появила на бял свят на 7 ноември, тегло 3 170 кг., здрава е и се адаптира успешно.

Припомняме, най-възрастната родилка у нас е д-р Красимира Димитрова. Русенката хвърли в смут цяла България, когато през май 2010 г. – тогава тя беше на 62 години, роди две момиченца. Близначетата Мери и Жаклин бяха извадени чрез секцио и бяха недоносени – съответно с тегло 900 и 500 г. Впоследствие Жаклин почина, въпреки тежката операция на червата и денонощните медицински грижи. Мери беше спасена, макар и до днес да продължава да има сериозни проблеми с очите.

Най-възрастната родилка в света пък е 75-годишната Прабха Деви от град Кота, щата Раджастан, Индия. Тя даде живот на момиченце, което тежи едва 700 грама, преди по-малко от месец. Рекордьорката заченала ин витро от 80-годишния си съпруг. Тя роди със секцио в частната болница „Кинкер“ в град Кота.

Така тя изпревари своята сънародничка – 73-годишната Мангаяма Ярамати, която роди близначки през септември, а само ден след като стана майка, 82-годишният татко получи инсулт.

Материалът Варненка стана майка на 52 години е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.