В очакване на НРД 2020: Отчитането ще е по стария, а плащането – по новия

36

Болници, джипита и лаборатарии ще се отчитат пред касата по стария Национален рамков договор (НРД), но НЗОК ще им плаща на цените по новия. Това обявиха от БЛС, чието ръководство днес подписа протокол с касата по казуса. Срещата се е състояла в здравното ведомство. Припомняме, НРД 2020 -2022 г. беше подписан на 23 декември миналата година, но все още не е обнародван в държавен вестник. Проблемът е, че в този си вид дотоворът е незаконен заради текста, който задължава болниците да отделят поне 50 % от приходите си по НЗОК за заплати на персонала. Затова сега се чака депутатите да приемат законовите поправки, предлогжени от здравния министър Кирил Ананиев, което означава, че НРД ще влезе в сила най-рано през март.

За да няма хаос, новите изиквания в алгоритмите на клиничните пътеки няма да влязат в сила от 1 януари. Същото важи и за доболничната помощ. А лечебните заведения и джипитата ще се отчитат за януари и февруари по стария рамков договор, но касата ще им плати за януари и февруари по новите договорени цени.

През това време пък БЛС и НЗОК щели да изчистят някои „неточности“ в тестовете. След това ще бъде подписан и анекс, за да се приключи сагата с новия НРД.

Неточностите се отнасят до три клинични пътеки – за диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан, за диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания и диагностика и за лечение на дегенеративни и обемни ставни заболявания. При тях минималният болничен престой е удължен от 2 на 4 дни, а в изискванията за завършване на клиничните пътеки е добавено условие, задължително да има извършена компютърно-аксиална томография или магнитно-резонансова томография. Пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров уточни, че НРД е такъв, какъвто е докладван на събора на съсловната организация, но при публикуването на сайта на съюза някои неточности са били открити от самите лекари.

Материалът В очакване на НРД 2020: Отчитането ще е по стария, а плащането – по новия е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.