В Бургас спасиха ръката на пациент с кост от крака му

36

За първи път в Бургас е извършена костна пластика – за да спасят ръката на пациент, ортопедите от държавната университетска болница взимат кост от крака му и я присаждат на мястото на увредената кост на ръката. Операцията е революционна – досега в Бургас не е извършвана костна пластика, съобщиха от лечебното заведение. Такива интервенции се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня.  Това е най-високото ниво в  травматологията, което изисква специални познания и умения.

Екипът, ръководен от началника на Ортопедичното отделение д-р Стоян Христов, е в състав д-р Емил Стоянов и д-р Димитър Балабанов. Операцията е извършена преди десетина дни и е продължила над 5 часа. Пациентът е 75-годишен мъж, който преди време имал онкологично заболяване. Когато на 22 август при минимално усилие чупи дясната си ръка, лекарите предполагат, че причината е метастаза в костта.

„Костта се изтънява и става крехка, като черупка на яйце. Пластиката е единственият начин да се възстанови ръката и подвижността й. По време на операцията изрязахме костта до здраво. Липсващият участък заменихме със собствена кост на пациента, която взехме от крака му и го фиксирахме с импланти“, обясни лекуващият лекар д-р Димитър Балабанов.

„Много съм благодарен на всички лекари в отделението, на сестрите, на целия екип. Те са млади и много способни. Още като ме приеха началникът д-р Христов ми обясни всичко – какво се е случило с ръката и какво се налага да се прави. Без колебание приех, защото им вярвам и искам всички да разберат, че са отлични професионалисти, които работят на световно ниво“, казва пациентът Горан Чавдаров.

Мъжът живее в Айтос и въпреки 75-те си години, продължава да работи. Цял живот е бил заварчик, изработва ковано желязо, има и собствена работилница. В родния му Айтос го познават като добър и работлив човек и вярват, че скоро ще се възстанови напълно.

Материалът В Бургас спасиха ръката на пациент с кост от крака му е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.