В България вече има епидемия от морбили

38

1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година, обяви бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред bTV.

Тя обърна внимание, че епидемията от морбили продължава да се разпространява и то в летния сезон, което не е типично за заболяването. Данните сочат, че на седмица се регистрират около 20 нови случая.

Последният е и първи за Варна. Става дума за 29-годишен мъж, който е приет в болница с морбили, уточни д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ в морската столица. По думите й мъжът се е самолекувал с антибиотици, не е бил имунизиран.

11 са заразените в Пазарджишко само през юли, а най-много са болните в София град и София област – над 700. „Предимно са деца до 9-годишна възраст – 80%. Това означава, че тези деца на са ваксинирани. Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас“, посочи проф. Кожухарова.

„От началото на сезона в Европа са регистрирани 46 случая на западнонилска треска. Само през миналата седмица има 13 случая, от които, обърнете внимание, 9 са в Гърция и главно в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска четирима са в Гърция и един е в Румъния“, съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите му, ако засегне нервната система и мозъка, смъртността е над 10-12%. Когато се е появило заболяването на Балканите през 1997 г. Тогава има 700 болни с възпаление на мозъка в Букурещ, от които 200 умират.

„Именно затова от НЦЗПБ предупреждаваме от началото на пролетта, че освен да се пръска срещу комари, трябва да се унищожават и комарите във водоемите. По думите му тази година значителни средства са били отделени за тази кампания и в резултат са били обработени 600 кв. км по течението на река Дунав“, посочи проф. Кантарджиев.

Той добави, че около 30% повече това лято са вирусните енцефалити и менингити. В НЦЗПБ е изолиран вирус Ехо 13 – подвид на ентеровирусите, който се размножава в червата на хората, но поразява централната нервна система на децата и може да доведе и до парализа. Затова изключително важна е хигиената.

Материалът В България вече има епидемия от морбили е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.