В „Александровска“ лекуват високо кръвно с операция

49

Имате високо кръвно, което не се повлиява от лекарства? В УМБАЛ „Александровска“ предлагат решение – инвазивна процедура, наречена ренална денервация. „Интервенцията се извършва двустранно, под местна анестезия. През бедрената артерия, с помощта на много фин спираловиден катетър се достига до бъбречната артерия, след което се прави аблация на нервните влакна, които инервират бъбрека и това води до прекратяване на абнормно повишената симпатикусова активност. Така се прекъсва бъбречният механизъм за поддържане на кръвното налягане“, обясни доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница.

Макар процедурата да е доказала ефекта си, тъй като се постига по-добър контрол над артериалната хипертония и намаляване на медикаментите, НЗОК не я покрива. „Налага се пациентите да си доплащат около 3500 лева, но досега в нашата клиника не сме се стремяли сами да покриваме тези разходи за болните“, подчерта доц. Василев. По думите му екипът в „Александровска“ използва най-нова генерация система за ренална денервация, при която катетърът е снабден с множество електроди и това позволява много по-бързо и пълно третиране на нервните окончания. Така се съкращава дискомфорта на пациентите по време на интервенцията и очакваният ефект настъпва много по-бързо и сигурно, между една и четири седмици след процедурата.

Интервенцията има ефект и при други състояния свързани с повишена симпатикусова активност – хронична сърдечна недостатъчност, сърдечни аритмии, сънна апнеа и др.

За допълнителни въпроси, записване за консултация или прием, хората могат да се обаждат на телефони: 02/ 9230 467 и 02/ 9230 339. Припомняме, Клиниката по кардиология на Александровска болница обяви безсрочни безплатни прегледи за хора със сърдечни проблеми, така че всеки желаещ може да се възползва и от тях.

Материалът В „Александровска“ лекуват високо кръвно с операция е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.