Уволниха дисциплинарно сестра Мая Илиева от „Токуда“

34

Организаторката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е била уволнена от „Токуда“. За това, че е вече е безработна, съобщи самата тя в профила си във Фейсбук.

„Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, която си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните доказателства“, написа Илиева на стената си.

Освен за предателство от колежките си, тя споделя и за такова от синдикатите – Илиева беше председател на КНСБ в „Токуда“. „Оказах се неудобна и за тях, защото не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят „голямата уста“ (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда“. И се погрижи, удържа на обещанието си. Парадоксът в случая е, че като председател на синдикална организация в Токуда от 2012 г. и имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът и работодателят ми са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата, като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос“, обяснява Илиева.

„Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя? Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения“, коментира още медицинската сестра.

„Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясна каква е картинката в България. Това, разбира се, нито ще ми затвори „голямата уста“, нито ще ме постави на колене. Напротив – още по-убедена съм, че има нужда от синдикат на медицинските специалисти и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост“, посочва Мая Илиева.

„За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две. Ще ви обявя дата, заповядайте! Гледат се на отворени врати. Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще“, завършва постът на Илиева.

Малко по-късно, след като стана ясна саморазправата с медицинската сестра, във Фейсбук бе пусната петиция в нейна защита. В нея се настоява за незабавното й възстановяване на работа.

Материалът Уволниха дисциплинарно сестра Мая Илиева от „Токуда“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.