Уволнението на Мая Илиева изкара сестрите на улицата

35

Уволнението на медицинската сестра Мая Илиева изкара на улицата стотици нейни колежки. Специалистите по здравни грижи изразиха подкрепата си за своята лидерка, а в столицата организираха и шествие „Не на страха“.Сестрите първо се събраха пред болница „Токуда“, а откъдето Илиева беше уволнена дисциплинарно, след това изразиха недоволството си и МЗ, и пред централата на КНСБ, като носиха с плакати „Да спасим здравеопазването“ и „КНСБ = нищо“. Те се заканиха, че на 10 септември ще има мащабен национален протест, на който ще заявят отново исканията си за по-високи заплати и достойни условия на труд. Освен това се заканиха да искат и оставки на протест пред Народното събрание след месец.

Сестрите получиха подкрепа от омбудсмана Мая Манолова, а самата Мая Илиева също се появи на демонстрацията. Тя потвърди информацията, че медсестрите имат намерение да регистрират нов синдикат. Те ще настояват всяка съсловна организация да има правото да се самопредставлява, а Манолова се ангажира да подпомогне прокарването на нов Закон за съсловните организации.

Главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева заяви, че през септември ще започнат масови протести и ще бъдат твърди и безапелационни. Подобни протести се проведоха и в Пловдив, Варна и Момчилград.

И други сестри обявиха, че са били обект на репресия. Юлия Божкова сподели, че е затваряна в кабинети от ръководството. Било й обяснявано, че няма право на протест и че инвеститорите на болницата не са съгласни с действията им.

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ също се обяви в защита на Илиева и призова работодателят да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок. В становище на синдиката се подчертава, че това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. Според КТ „Подкрепа“, подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи.

Материалът Уволнението на Мая Илиева изкара сестрите на улицата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.