Уникална двойна операция с Да Винчи в Плевен на мъж с два тумора

71

С уникална двойна операция с робота Да Винчи 57-годишен пациент с две злокачествени заболявания – карцином на простатата и тумор в левият бъбрек, беше спасен от урологичния екип на УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен.

Пациентът постъпва в лечебното заведение със съмнение за туморен процес в левия бъбрек. Чрез простатна биопсия и  ПЕТ скенер се установява карцином на простатата и тумор в долния полюс на левият бъбрек с размери 30 мм. Тогава уролозите от „Света Марина“ – Плевен доц. д-р Николай Колев и д-р Боян Атанасов, професионалисти с натрупан дългогодишен опит в минимално инвазивната хирургия, решават да извършат двете операции на един етап: радикална простатектомия (отстраняване на цялата простата), с двустранна лимфна дисекция и парциална нефректомия (отстраняване на засегнатата от тумора част от бъбрека), използвайки едни и същи портове на роботизираната система. Част от екипа е и урологът д-р Александар Ванов, както и анестезиолозите доц. д-р Камелия Цветанова и д-р Диана Саръиванова.

Според медиците, извършили сложната двойна робот-асистирана интервенция, с конвенционалната хирургия това не би могло да бъде направено на един етап, поради необходимостта от два големи разреза, дългото оперативно време и свързания с операцията травматизъм. При конвенционалната хирургия всички тези фактори неминуемо биха довели до по-бавното възстановяване на пациента и риск от усложнения.

„С роботизираната система операцията беше извършена за четири часа, при минимална кръвозагуба (150 мл), време за топла исхемия 13 мин. през 6 порта. На следващият ден пациентът беше в отлична кондиция и бе раздвижен“, коментираха доц. Николай Колев и д-р Боян Атанасов.

Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на робот-асистирана хирургия: минимално инвазивна хирургия, прецизност и безопасност за пациента, без разрези и белези, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, съкращаване на болничния престой, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот. Засега обаче НЗОК поема изцяло единствено онкогинекологичните операции с Да Винчи, въпреки че лекарите отдавна настояват касата да плаща поне и тези на пациентите с рак на простатата.

Материалът Уникална двойна операция с Да Винчи в Плевен на мъж с два тумора е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.