Учим немци на неврохирургия

34

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ започва обмен на лекари с две германски болници, като немски специалисти ще се обучават на неврохирургия, която е на световно ниво в българското лечебно заведение. Нашите медици пък ще черпят знания с в сферите, в които германците имат повече опит като лечението на инсулт. Това стана ясно след посещението на делегация на Министерство на икономиката, труда и здравеопазването на провинция Мекленбург-Предна Померания в „Св. Иван Рилски“.  Тя бе водена от г-н Стефан Рудолф, държавен секретар на ведомството. Целта на визитата бе да се проучат възможностите за съвместни проекти между българската болница и североизточната германска провинция, която е с 1 642 000 жители.

Така се стигна и до споразумение за обмяна на специалисти между УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и университетските болници в Рощок и Грайфсвалд. Предвижда се това сътрудничество да започне още от началото на следващата година. Бяха обсъдени и възможностите за реализиране на съвместни проекти, финансирани с европейски средства.

По време на визитата изпълнителният директор на болницата, д-р Антон Петков, показа на гостите оборудването в лечебното заведение, което е последно поколение и дава възможност за практикуване на високотехнолигична медицина. „Много сме впечатлени от това, което видяхме“, коментира след обиколката проф. Бернд Краусе, зам.- декан на Медицинския университет в Рощок, който също беше в състава на делегацията.

Материалът Учим немци на неврохирургия е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.