Учениците на проф. Никола Владов с втора трансплантация

39

Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – жена от Варна.

6-часовата интервенция бе извършена вчера от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов. Рано сутринта експлантационният екип, начело с доц. Ивелин Такоров, излетя с военния самолет „Спартан” до морската ни столица, където се намираше донорът, уточниха от болницата.

За последните 12 години във ВМА нов черен дроб са получили над 75 души. Благодарение на усилията на специалистите и приемствеността, Академията създава силна школа в областта на трансплантологията, която дава шанс за втори живот на много тежкоболни пациенти. Поредната чернодробна трансплантация бе извършена именно от учениците на професор Никола Владов, които в операционната зала разчитаха и на моралната подкрепа на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който има богат опит в трансплантациите. За втори път учениците на проф. Владов се справят сами с присаждане на черен дроб.

„В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване“, коментира доц. Васил Михайлов.

Благодарение на близките на починалата във варненската „Св. Марина“ жена, беше спасен още един живот. Този път от лекарите в УМБАЛ „Александровска“, които присадиха бъбрек на 31-годишен мъж от Монтана. Той все още не е провеждал хемодиализно лечение и е показал най-голям процент органна съвместимост с донора сред общо 6 поканени от листата на чакащи. Другият бъбрек не е трансплантиран, поради съдови промени, съобщават от лечебното заведение.

В момента реципиентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на „Александровска“.

Материалът Учениците на проф. Никола Владов с втора трансплантация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.