Учени от БАН създадоха първата българска ДНК ваксина срещу грип

28

Учени от БАН създадоха първата българска ДНК ваксина, която ще пази от грип. Засега тя е тествана върху хуманизирани мишки. Уникалното в субстанцията е, че ще защитава от всички щамове на грип от тип А, какъвто например е свинският А/ H1N1, съобщава в. „Телеграф“.

За направата на БГ ваксината се използва ДНК, копираща част от вируса. Става въпрос за генетичен компонент, в който се кодира информацията за нещото, срещу което искаме да бъдем имунизирани. Освен това в субстанцията има насочващ механизъм, който скъсява пътя и увеличава многократно ефикасността. Така вместо да се ваксинираме всяка годна срещу сезонния грип, организмът може да направи имунен отговор, без да има потенциален риск да се зарази отново.

Новият серум няма да се поставя посредством инжекция, а с пистолет. ДНК ваксините са в пъти по-евтини от класическите, а имунизацията става с много по-малко количество вещество, което изключва появата на странични ефекти, отбелязват учените.

Прототипът на ваксината бе завършен през изминалата година, но тя все още не е тествана върху хора. Тепърва предстоят редица тестове преди достигне до производствен процес. По разработката работят около 15 специалисти от Института по микробиология към БАН с ръководител доц. д-р Анрей Чорбанов. По думите му, ако клиничните изпитвания върху хора преминат успешно, това може да бъде наречено революция във ваксинопрофилактиката срещу грипа.

Материалът Учени от БАН създадоха първата българска ДНК ваксина срещу грип е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.