Учени от БАН доказаха, че екстракт от канабис убива ракови клетки

46

Учени от БАН доказаха, че екстракт от канабис убива ракови клетки. Това се случва след инвитро експерименти на Института по молекулярна биология. Тези резултати обаче не са крайни заключения и проучванията продължават. Експерименти се правят и с други растения, като екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания. Това съобщи доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН.

„Първите резултати са много впечатляващи. Те са свързани с изследвания на екстракти от нискотоксични природни субстанции, като това, което търсим, е евентуална противотуморна активност”, обясни доц. Угринова.

Учените са използвали канабидиол, извлечен от канабис и са третирали с него 9 линии туморни клетки –  от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Природното вещество е показало ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. Пробите се правят върху три линии клетки – тумор в напреднал стадий, в начален и на здрави клетки. На следващ етап екипът молекулярни биолози ще прави експерименти, за да установи специфичното им действие и механизмите, по които канабидиолът убива раковите клетки.

Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България работата с продукти от канабис е силно рестриктивна. Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли, защото пречи и на тяхната работа.

Целта на проучването е да се достигне субстанция със статут на хранителна добавка. Крайната цел била тя да се превърне в лекарствен продукт. „Това обаче е един изключително дълъг път. Работим от януари месец – съвсем в началото сме“, подчерта доц. Угринова. Срокът на програмата е до 2021 г., което е недостатъчно време за да се произведе ново лекарство, но учените все пак се надявят някой ден да стигнат и до клинични изпитвания.

В научната програма, която е с бюджет от 5,9 млн. лева, участват 9 института на БАН и 5 университета – СУ „Климент Охридски”, МУ София, МУ Пловдив, ПУ „Паисий Хилендарски” и НСА. Проектът е мултидисциплинарен – с тези вещества работят не само химици и фармаколози, а и много биолози. „Изследванията са много мащабни, ние се занимаваме основно с противотуморна активност, но мои колеги изследват подобни субстанции за антивирусна активност, за антибактериална активност, за антипаразитна активност”, поясни доц. Ива Угринова.

Материалът Учени от БАН доказаха, че екстракт от канабис убива ракови клетки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.