Троен скок на смъртността от РМШ у нас

38

В последните 30 години у нас смъртността от рак на шийката на матката (РМШ) се е увеличила тройно, алармира д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина по време на откриването на 13-тото изданение на Седмицата за превенция на рака на маточната шийка. Събитието се проведе в Народното събрание и e под патронажа на парламентарната здравна комисия. По думите на д-р Цеков, въпреки националната програма за имунизация срещу човешкия папиломен вирус, който е причина за повечето случаи на РМШ, ваксинационният обхват у нас е около 10%, докато заложените в програмата параметри са 70% от момичетата между 9 и 14-годишна възраст да бъдат ваксинирани безплатно. „Има страни, като Австралия, където обхватът надхвърля 75% и вече се говори за изкореняване на заболяването, подобен е и обхватът в Англия и Шотландия“, уточни той.

„Всяка година от този вид рак у нас се разаболяват 1200 жени, 700 са починалите. Няма страна в Европа, която да е с толкова лоши показатели като България“, добави и проф. Галина Чакалова, председател на Българското дружество по онкогинекология. Тя посочи, че има очевидна тенденция към късно диагностициране, като над 60% от случаитге се „хващат“ в трети и четвърти стадий. „още по-лошата новина е, че заболяването се подмладява и вече не са единици случаите на млади жени между 20-25 години, при които се поставя диагнозата РМШ“, предупреди проф. Чакалова. Според нея, трябва да се даде възможност и на вече навършилите пълнолетие девойки сами да правят избора си и да се ваксинират.

Притеснения от лошите резултати в страната ни изрази и председателят на Дружеството по превантивна медицина доц. Валери Цеков. По неговите дума ваксинационният обхват у нас е около 10%, докато заложените в програмата параметри са 70% обхват. „Има страни, като Австралия, където обхватът надхвърля 75% и вече се говори за изкореняване на заболяването, подобен е и обхватът в Англия и Шотландия. У нас обаче тъжният факт е, че за последните 30 години смъртността от рак на маточната шийка се е увеличила 3 пъти“, каза доц. Цеков.

Зам.-здравният министър Светлана Йорданова посочи, че в усилията на държавата за първична профилактика на четвъртото по разпространение у нас онкологично заболяване чрез стимули трябва по-активно да се включат джипитата, педиатрите в доболничната помощ и специалистите акушер-гинеколози.

„Най-важното нещо е превенцията и има държавна политика в тази посока. Всички знаете, че ракът на маточната шийка е лечим, има ваксина и национално финансиране за нея. От името на всички колеги в парламента искам да призова българските жени, българските майки, да бъдат внимателни, отговорни и да ваксинират своите деца, за да можем максимално да ги предпазим от  тази форма на рак“, каза председателят на НС Цвета Караянчева.

„Всички ние сме обединени от мисълта и идеята, че инвестицията в профилактика има дългосрочен позитив. България е една от 98-те държави, които имат Национална програма за първична профилактика на РМШ, която се финансира от държавата. Това е изключително голямо постижение и трябва да се възползват всички български момичета от тази възможност. Другото, за което трябва всички да работим, е да се върне доверието в институциите, за действията, които предприемат в сферата на профилактиката, да се върне вярата във ваксините, в тяхната безопасност, в това, че наистина могат да спасят човешки живот“, добави и председателят на ресорната комисия в парламента и лидер на групата на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Материалът Троен скок на смъртността от РМШ у нас е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.