Трима медици от „Александровска“ с награда за европейско лечение

34

Трима лекари от столичната УМБАЛ „Александровска“ получиха награди за издигане на медицинските грижи за хората с редки болести в България на европейско ниво. Това са доц. Гергана Петрова от Експертния център по муковисцидоза към болницата, проф. Емил Паскалев от Експертния център по болест на Фабри и проф. Ивайло Търнев, който ръководи Експертния център по генетични, неврологични и метаболитни заболявания в „Александровска“.

Институтът за редки болести присъди общо 33 отличия за цялостен принос в диагностиката и лечението на редките заболявания у нас. Награждаването се проведе в рамките на Десетата национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събра над 200 участници от България и чужбина.

Другите изявени лекари с призове са доц. Валерия Калева – Експертен център по коагулопатии и редки анемии и проф. Виолета Йотова – Експертен център по редки ендокринни болести към УМБАЛ „Св. Марина“ (Варна); проф. Ива Стоева – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ (София); Акад. Иван Миланов – Експертен център по дистонии, МБАЛНП „Св. Наум“ (София); проф. Людмила Матева – Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ (София); проф. Радка Тинчева – Експертен център по редки заболявания в педиатрията, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ (София); проф. Сабина Захариева – Експертен център по редки ендокринни случаи, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ (София) и проф. Тошко Лисичков – Експертен център по коагулопатии и вродени анемии, СБАЛХЗ (София).

"Александровска"

В категория „Утвърждаване на пациентските организации на хора с редки болести в България“ бяха отличени Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ) в лицето на Владимир Томов, заедно с четирима пациенти – Димитър Петров, Боян Боянов, Кристиян Димитров, Мария Ермакова.

За „Лидерство при разработване и изпълнение на политики за редки болести“ почетен плакет получиха Парламентарната комисия по здравеопазване към 44-то Народно събрание, Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК и НЦОЗА.

Отличени в категорията „Развитие на международното сътрудничество в областта на редките болести“ са д-р Стивън Грофт (САЩ), д-р Доминика Тарушо и д-р Ерика Дайна (Италия), д-р Едмънд Джесъп (Великобритания), проф. Угур Озбек (Турция) и проф. Мануел Посада (Испания).

За „Насърчаване на научните изследвания в областта на редките болести“ награди получиха Българското дружество по генетика и геномика на човека, Българското медицинско сдружение по хематология, Българска асоциация по клинична имунология, Българското хирургично дружество, Българско дружество по ревматология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Асоциацията на студентите-медици в Пловдив пък взе приз за активно участие в информационни и образователни кампании в областта на редките болести.

Материалът Трима медици от „Александровска“ с награда за европейско лечение е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.