Три болници с награди за иновативни операции

33

Три болници – „Сити Клиник Сърдечно-съдов център“, „Пирогов“ и „Токуда“, грабнаха тазгодишните награди за иновативни операции. Две електронни платформи за пациенти също взеха призовете за върхови дигитални постижения в медицината и фармацията. Това се случи по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организирана от в. Капитал. Форумът бе открит от д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, която приветства участниците и подчерта значението на развитието на средата за иновации у нас.

„Кандидатстващите проекти стават все по-качествени и разнообразни. Тази година са получени 52 предложения“, поясни д-р Дариткова. Тя връчи първата награда за иновации и чек от 5000 лева от фармацевтична компания АбВи на екип от „Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център“ начело с д-р Асен Келчев, който извършва съхраняваща операция при бикуспидна аортна клапа – без приложение на протеза. Тя е направена за първи път у нас при 29-годишен мъж, а екипът кани за съвместна работа и обучение един от водещите световни кардиохирурзи в тази област – проф. Руджеро де Паулис от Италия. „Тази операция е златен стандарт в световната практика и България има нужда от нея“, каза д-р Келчев и подчерта, че високите постижения са възможни благодарение на екипна работа и мултидисциплинарен подход.

Екип от „Пирогов“ начело с детския травматолог проф. Деян Енчев и детския уролог д-р Пеев получи втора награда и 3000 лева за най-сложната операция в детската урология – на бебета, родени с незатворен пръстен на пикочния мехур и без част от коремна стена. Първата операция при тях е спасителна и се прави до навършване на 2-месечна възраст. „Досега са оперирани 12 деца, които вече живеят нормално и имат равен шанс за развитие със своите връстници“, каза проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на „Пирогов“. Наградата връчи д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Проф. Васил Червенков, началник на Клиниката по съдова хирургия в „Аджибадем Сити Клиник болница Токуда“, и доц. Петър Марков от Клиниката по акушерство и гинекология бяха отличени за иновативна операция при едно от най-тежките и животозастрашаващи усложнения на бременността – плацента перкрета. Пациентката е 32-годишна, с 3-а бременност. Тя и бебето са спасени, избегнат е животозастрашаващ кръвоизлив. Призът и чек за 2000 лева връчи Кирил Николчев, изпълнителен директор на АбВи-България, който изрази възхищение и благодарност за отличните резултати на хирурзите.

Първата платформа, която помага на пациентите у нас да намират своето лекарство, ако то липсва в аптеките в тяхното населено място, бе отличена само 18 месеца след нейния старт. Създателите й Иван Димитров от Български пациентски форум и Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, изразиха готовността си да работят в защита на итересите на пациентите и занапред.

Специална награда и 1000 лева си заслужи и екипът на доц. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, за мобилното приложение за доболнична помощ при изгаряния. То е ползвано над 2500 пъти досега, от всеки 20-и пациент в приемния кабинет на клиниката. Предстои и стартът на специализирана интернет страница със съвети какво да правим при изгаряне до постъпване в специализирана структура.

Материалът Три болници с награди за иновативни операции е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.