Тръмп със заповед като на Ананиев

37

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който нареди на болниците да обявяват публично цените на услугите, които предоставят на пациентите, предварително, съобщиха световните агенции. Припомняме, преди дни същата заповед издаде и българският здравен министър Кирил Ананиев.

Цените на здравните услуги са болезнена тема в САЩ, като често пациентите не знаят нито колко ще трябва да платят за болничен престой, нито колко струват различните процедури. Често пациенти, чието лечение частично се покрива от застраховка, не знаят каква част от сумата трябва да платят от собствения си джоб.

Целта е да се дава на пациентите практическа информация, така че те да могат да пестят средства. Например, ако болницата начислява на застрахователя 3500 долара за ехокардиография, а същото изследване струва 550 долара в кабинет на лекар, може да отидете на процедурата с по-ниски цени, за да спестите пари.

„Твърде дълго е било почти невъзможно за американците да знаят реалната цена на здравните услуги, които получават. Пациентите се сблъскват със значителни пречки при закупуване на най-добрата медицинска услуга на най-добра цена, което води до повишаване на разходите за здравеопазване за всички. С днешното историческо действие ние фундаментално променяме характера на пазара на здравеопазване в САЩ“, каза Тръмп. Той заповяда на Федералната служба за здравеопазване да изработи система от правила, която болниците да спазват, но тепърва предстоят разговори с лечебни заведения и застрахователи и процесът може да отнеме месеци или дори години.

Материалът Тръмп със заповед като на Ананиев е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.