Тежко дежурство в „Пирогов“ – 730 преминали, 111 са приети за лечение

39

20 % повече пациенти на 31 декември и 1 януари в сравнение с миналата година, отчетоха от „Пирогов“. Тежко е било дежурството във всички спешни кабинети – 730 са преминалите болни, 111 са били хоспитализирани. От тях 240 са деца, като приетите за лечение малчугани са 28, обобщи д-р Сергей Илиев, дежурен шеф екип на спешния хирургичен кабинет в УМБАЛ „Пирогов“. По думите му най-честите случаи са на прекомерна употреба на алкохол, пътнотранспортни произшествия, битови инциденти.

Сериозно пострадало е 3-годишно момиченце от Ихтиман. Родителите на детето и техни роднини са използвали пиротехнически средства в двора на къщата си. Една пиратка гръмва и наранява много сериозно ухото на детето. Правят му се всички необходими процедури, чакат се резултатите от всички изследвания. Още 6 пациенти са пострадали от пиратки, но раните са им били обработени и не се е наложило да останат в болницата.

В новогодишната нощ в токсилогията на „Пирогов“ са постъпили 5 непълнолетни момчета и 3 момичета. Те са злоупотребили с голямо количество алкохол, като промилите в кръвта им са между 1,5 и 2. На 31-и декември 11-годишно момче е постъпило с перитонит, но впоследствие се е оказало, че има тежко онкологично заболяване, което наложило спешната му операция.

„В неврохирургичния кабинет са приети 80 болни, в хирургичните – 140, като от тях са оперирани 11. През травматологичен кабинет са преминали 250 болни, от тях са оперирани 8 човека. През детско отделение са преминали 150 болни, кардиологично отделение – 17 пациенти, от които 4 са с инфаркт“, съобщи още д-р Илиев.

 

Материалът Тежко дежурство в „Пирогов“ – 730 преминали, 111 са приети за лечение е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.